Gama-Işını Patlaması (gamma-ray burst)

Gama-ışını astronomisinde, gama-ışını patlamaları (GRB'ler), uzak galaksilerde gözlemlenen son derece enerjik patlamalardır. Big Bang'den bu yana en enerjik ve aydınlık elektromagnetik olaylardır. Patlamalar on milisaniyeden birkaç saate kadar sürebilir. İlk gama ışını flaşından sonra, daha uzun ömürlü bir ‘afterglow’ genellikle daha uzun dalga boylarında (X-ışını, ultraviyole, optik, kızılötesi, mikrodalga ve radyo) yayılır.

Gözlenen çoğu GRB'nin yoğun radyasyonunun, bir süpernova veya süperaydınlık süpernova süresince, yüksek-kütleli bir yıldızın bir nötron yıldızı veya bir kara delik oluşturmak üzere içe doğru patlaması sırasında salındığı düşünülmektedir.

GRB'lerin bir alt sınıfı (‘kısa’ patlamalar) ikili nötron yıldızlarının birleşmesinden kaynaklanıyor gibi görünmektedir. Bu kısa olayların bazılarında gözlenen öncü patlamanın nedeni, çarpışmalarına yol açan saniyeler içinde yaşanan devasa gelgit kuvvetlerinin bir sonucu olarak bu tür yıldızların kabuğu ile çekirdeği arasında bir rezonansın gelişmesidir; bu, yıldızın tüm kabuğunun paramparça olmasına neden olabilir.

Çoğu GRB kaynakları Yeryüzünden milyarlarca ışıkyılı uzaktadır, bu da patlamaların hem son derece enerjik (tipik bir patlama, Güneş'in 10 milyar yıllık ömrü boyunca yapacağı kadar enerjiyi birkaç saniyede serbest bırakır) ve hem de son derece nadir (bir milyon yılda galaksi başına birkaç kez) olduğunu gösterir

İlgili bir fenomen sınıfı, ‘yumuşak gama tekrarlayıcı (düzensiz aralıklarla büyük gama ışını ve X ışını patlamaları yayan astronomik objeler)’ parlamaları Samanyolu içindeki magnetarlarla ilişkilendirilse de, gözlemlenen tüm GRB'ler Samanyolu galaksisinin dışından kaynaklanmıştır. Samanyolunda doğrudan Yeryüzünü işaret eden bir gama ışını patlamasının kitlesel bir yok oluşa neden olabileceği varsayılmıştır.

GRB'ler ilk olarak 1967'de, gizli nükleer silah testlerini tespit etmek için tasarlanmış olan Vela satelliteleri tarafından tespit edildi; gizliliği kaldırıldı ve 1973'te yayınlandı.

Keşiflerinin ardından bu patlamaları açıklamak için yüzlerce teorik model önerildi. 1997'de ilk X-ışını ve afterglowların saptanmasına ve optik spektroskopi kullanılarak bunların kırmızıya kaymalarının ve dolayısıyla mesafelerinin ve enerji çıktılarının doğrudan ölçülmesine kadar bu modelleri doğrulamak için çok az bilgi mevcuttu.

Bu keşifler ve patlamalarla ilişkili gökadalar ve süpernovalarla ilgili sonraki çalışmalar, GRB'lerin mesafesini ve aydınlıklığını netleştirdi ve onları kesin olarak uzak galaksilere yerleştirdi.


(a) Nükleer füzyon olarak masif bir yıldızın yaşamını, daha hafif elementlerin daha ağır olanlara dönüştüğünü şeklinde gösteren artistik illüstrasyon,  (b) yıldız oluşturan bir bölgede meydana gelen parlak bir gama ışını patlamasını gösteren artistik illüstrasyon

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Gamma-ray_burst

23 Şubat 2022

 

GERİ (astronomik obje)
GERİ (basit bedenler)
GERİ (kompakt yıldızlar)
GERİ (intrinsik değişken)
GERİ (kara delikler)
GERİ (astronomik cisim)