Evrenin Yaşı (age of the universe)

Fiziksel kozmolojide, evrenin yaşı Büyük Patlama'dan bu yana geçen zamandır. Lambda-CDM (cold dark matter)) uyum modeli içinde evrenin yaşının 2015 itibariyle ölçümü 13.799 ± 0.021 milyar yıldır. Bu değer, belirsizlik dikkate alınarak yapılan çalışmalara dayanılarak 20 milyon yıla indirildi. Kozmik arkaplan radyasyon değerleri, Big Bang'den bu yana evrenin soğuma süresini verir ve evrenin genişleme oranının ölçümleri, zamanda geriye doğru tahmin ederek yaklaşık yaşını hesaplamak için kullanılabilir.

Gözlemsel limitler
Evren en azından içerdiği en eski şeyler kadar eski olması gerektiğinden, evrenin yaşı üzerinde daha düşük bir sınır koyan bir takım gözlemler vardır; bunlar yaşlandıkça yavaş yavaş soğuyan en soğuk beyaz cücelerin sıcaklığını ve kümelerdeki ana dizi yıldızlarının en hafif sapma noktasını içerir (düşük kütleli yıldızlar ana dizide daha fazla zaman harcar, bu nedenle ana diziden evrimleşen en düşük kütleli yıldızlar minimum bir yaş belirler).

Kozmolojik parametreler
Evrenin yaşını belirleme sorunu, kozmolojik parametrelerin değerlerini belirleme sorunuyla yakından ilişkilidir. Bugün bu büyük ölçüde evrenin normal (baryonik) madde, soğuk karanlık madde, radyasyon (hem fotonlar hem de nötrinolar dahil) ve kozmolojik bir sabit içerdiği varsayılan ΛCDM modeli bağlamında gerçekleştirilmektedir. Her birinin evrenin mevcut enerji yoğunluğuna kesirli katkısı Ωm, Ωr ve ΩΛ yoğunluk parametreleriyle verilir. Tam ΛCDM modeli bir dizi başka parametre ile tanımlanır, ancak yaşını hesaplamak amacıyla bu üçü, Hubble parametresiyle birlikte en önemlisidir.

Gözlemlenen yoğunluk parametrelerinin (Ω), zamana göre tahmini konumları


https://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_the_universe

26 Temmuz 2020


GERİ (evren)
GERİ (evrenin geçmişi)