Evrenin Nihai Kaderi (ultimate fate
of the universe)

Evrenin nihai kaderi fiziksel kozmolojide bir konudur; teorik kısıtlamaları evrenin evrimi ve nihai kaderi için olası senaryoların tanımlanmasına ve değerlendirilmesine izin verir.

Mevcut gözlemsel kanıtlara dayanarak, evrenin kaderine ve evrimine karar vermek, mitolojik veya teolojik inançların çoğunlukla test edilemeyen kısıtlamalarının ötesinde, artık geçerli kozmolojik sorular haline geldi.

Evrenin sonlu ve sonsuz bir süre boyunca var olmuş olabileceği veya başlangıcının tarzını ve koşullarını açıklamaya yönelik olması da dahil olmak üzere birçok olası gelecek, farklı bilimsel hipotezlerle tahmin edilmiştir.

Edwin Hubble tarafından 1920-1950'lerde yapılan gözlemler, galaksilerin birbirinden uzaklaşıyor gibi göründüğünü ve bu durumun şu anda kabul edilen Büyük Patlama teorisine yol açtığını buldu. Bu, evrenin (çok küçük ve çok yoğun) yaklaşık 13,8 milyar yıl önce başladığını ve o zamandan beri genişlediğini ve (ortalama olarak) daha az yoğun hale geldiğini gösteriyor. Büyük Patlama'nın doğrulanması çoğunlukla genişleme oranının, maddenin ortalama yoğunluğunun ve evrendeki kütle-enerjinin fiziksel özelliklerinin bilinmesine bağlıdır.

Kozmologlar arasında, evrenin ‘düz’ olarak kabul edildiği ve sonsuza kadar genişlemeye devam edeceği konusunda güçlü bir fikir birliği vardır.

Evrenin kökenini ve nihai kaderini belirlemede dikkate alınması gereken faktörler galaksilerin ortalama hareketleri, evrenin şekli ve yapısı, evrenin içerdiği karanlık madde ve karanlık enerji miktarıdır.

Genişleyen bir evrenin nihai kaderi, madde yoğunluğuna (WM) ve karanlık enerji yoğunluğuna (WΛ) bağlıdır (Yoğunluk parametresi W, gerçek veya gözlemlenen yoğunluk r’nın, Friedmann evreninin kritik yoğunluğu rc'ye oranı olarak tanımlanır)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Ultimate_fate_of_the_universe

19 Kasım 2020

 

GERİ (evren)
GERİ (gelecek evren)