Evrenin Genişlemesinin Hızlanması (accelerating expansion of the universe)

Evrenin hızlanan genişlemesi, evrenin genişlemesinin, uzak bir galaksinin gözlemciden uzaklaştığı hızın zamanla sürekli olarak artacak şekilde olduğu gözlemidir.

Hızlandırılmış genişleme, 1998'de iki bağımsız proje tarafından keşfedildi; Supernova Cosmology Projesi ve Yüksek-Z Süpernova Arama Ekibi, her ikisi de hızlanmayı ölçmek için ‘uzak tip Ia süpernova’ mesafeyi kullandı.

Projelerdeki ana fikir, tip Ia süpernovalarının neredeyse aynı içsel parlaklığa sahip olması ve daha uzaktaki nesnelerin daha sönük görünmesi nedeniyle, bu süpernovaların gözlemlenen parlaklığını onlara olan mesafeyi ölçmek için kullanabilmesine dayanıyordu. Mesafe daha sonra süpernovanın, süpernova oluştuğundan beri evrenin ne kadar genişlediğini ölçen kozmolojik kırmızıya kaymasıyla karşılaştırılabilirdi. Beklenmeyen sonuç, evrendeki nesnelerin hızla birbirlerinden uzaklaşmasıydı.

O zamanki kozmologlar, evrendeki maddenin gravitasyonal çekiciliği nedeniyle durgunluk hızının her zaman yavaşlayacağını bekliyordu. Bu iki grubun üç üyesi daha sonra keşiflerinden dolayı Nobel Ödülü'ne layık görüldü. Baryon akustik salınımlarında ve galaksilerin kümelenmesinin analizlerinde doğrulayıcı kanıtlar bulundu.

Evrenin hızlandırılmış genişlemesinin, yaklaşık 4 milyar yıl önce, evrenin karanlık-enerjinin hakim olduğu çağına girmesinden bu yana başladığı düşünülüyor. Genel görelilik çerçevesi içinde, hızlandırılmış bir genişleme, ‘karanlık enerji’ olarak adlandırılan, pozitif bir vakum enerjisinin varlığına eşdeğer, kozmolojik sabit Λ 'nın pozitif bir değeri ile açıklanabilir. Alternatif olası açıklamalar olsa da, karanlık enerjiyi (pozitif Λ) varsayan açıklama, aynı zamanda soğuk karanlık maddeyi de içeren ve Lambda-CDM (Cold Dark Matter)  modeli olarak bilinen mevcut standart kozmoloji modelinde kullanılmaktadır.

Evrenin hızlanan genişlemesi (a) Lambda-CDM model, 
(b) zamanın aşağıdan yukarıya doğru akışı

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Accelerating_expansion_of_the_universe

20 Aralık 2020

 

GERİ (evren)
GERİ (mevcut evren)