Ekzokomet (exocomet)

Bir ekzokomet (dış kuyrukluyıldız) veya ekstrasolar kuyrukluyıldız, solar sistem dışındaki bir kuyrukluyıldızdır; Güneş dışındaki yıldızların yörüngesinde dolanan başıboş kuyrukluyıldızları ve kuyrukluyıldızları içerir.

İlk ekzokometler 1987'de çok genç bir A-tip ana-dizi yıldızı olan Beta Pictoris çevresinde tespit edildi. Şu anda (Şubat 2019 itibariyle) etrafında ekzokometlerin gözlemlendiği veya şüphelenildiği toplam 27 yıldız vardır.

Keşfedilen ekzokometary sistemlerin çoğu, çok genç A-tipi yıldızların etrafındadır; bunlar: Beta Pictoris, HR 10, 51 Ophiuchi, HR 2174, 49 Ceti, 5 Vulpeculae, 2 Andromedae, HD 21620, HD 42111, HD 110411, HD 172555, HD 24966, HD 38056, HD 79469 ve HD 225200 olarak tanınır.

Rölatif eski kabuk yıldız Phi Leonis spektrumda ekzokometlerin kanıtlarını gösteriyor, eski F2V-tip yıldız Eta Corvi’nin çevresinde kuyrukluyıldız benzeri aktivite tespit edilmiştir. 2018'de, Kepler uzay teleskopundan alınan veriler kullanılarak F-tip yıldızların etrafında geçiş yapan ekzokometler keşfedildi.

Kuyrukluyıldızların ve özellikle ekzokometlerin gözlemleri, gezegen oluşumu konusundaki anlayışı geliştirir. Birikme yoluyla gezegen oluşumunun standart modelinde, gezegenler, oluşumundan kısa bir süre sonra yıldızı çevreleyen ilk gezegensel diskten gelen tozun birleşmesiyle oluşan planetesimallerin topaklaşmasının (aglomerasyon) sonucudur. Bu nedenle kuyrukluyıldızlar, gezegenlere dahil edilmeden gezegensel sistemde kalan uçucu zengin gezegenimsi (planetesimal) varlıkların kalıntılarıdır. Gezegen oluşumu sırasında hüküm süren fiziksel ve kimyasal koşullarda bulunmuş fosil cisimler olarak kabul edilirler.

Elzokometleri araştırmak, solar sistemin geçmişine ve yaşamı destekleyen bir çevrenin gelişimine ilişkin temel sorulara cevaplar sağlayabilir. Araştırmacılar su, siyanür, sülfür ve prebiyotik moleküllerin ekzokometlerin yardımıyla Yer-kütleli dış gezegenlere taşınmasını inceleyebilirler
.

Çok genç bir A tipi ana-dizi yıldızı olan Beta Pictoris çevresindeki ekzokometler ve çeşitli gezegen-oluşum prosesleri (NASA; artistik görünüm)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Exocomet

31 Aralık 2020

 

GERİ (kuyrukluyıldız)
GERİ (orbital karakteristikleri)