Ekosistem (ecosystem)

Bir ekosistem, bir sistem olarak etkileşime giren, çevrelerinin cansız bileşenleri ile bağlantılı bir canlı organizmalar topluluğudur. Bu biyotik ve abiyotik bileşenler, besin döngüleri ve enerji akışları aracılığıyla birbirine bağlanır. Enerji sisteme fotosentez yoluyla girer ve bitki dokusuna dahil edilir. Bitkiler ve birbirlerini besleyerek hayvanlar, madde ve enerjinin sistem içerisindeki hareketinde önemli bir rol oynar. Ayrıca mevcut bitki ve mikrobiyal biyokütle miktarını da etkiler. Ayrıştırıcılar, ölü organik maddeyi parçalayarak karbonu atmosfere geri bırakır ve ölü biyokütlede depolanan besinleri bitkiler, diğer mikroplar tarafından kolayca kullanılabilecek bir biçime dönüştürerek besin döngüsünü kolaylaştırır.

Ekosistemler, dış ve iç faktörler tarafından kontrol edilir. Toprağı ve topografyayı oluşturan iklim, ana malzeme gibi dış faktörler bir ekosistemin genel yapısını kontrol eder, ancak kendileri ekosistemden etkilenmezler. Dış faktörlerden farklı olarak, iç faktörler kontrol edilir, örneğin ayrışma, kök rekabeti, gölgeleme, rahatsızlık, ardıllık ve mevcutların türleri gibi.

Ekosistemler dinamik varlıklardır; periyodik bozukluklara maruz kalırlar ve bazı geçmiş bozukluklardan kurtulma prosesleri (süreçler) içindedirler. Dünyanın farklı yerlerinde bulunan benzer ortamlardaki ekosistemler, basitçe farklı tür havuzlarına sahip oldukları için işleri çok farklı şekilde yapabilir. İç faktörler yalnızca ekosistem süreçlerini kontrol etmekle kalmaz, aynı zamanda onlar tarafından da kontrol edilir ve genellikle geri bildirim döngülerine tabidir.

Kaynak girdileri genellikle iklim ve ana malzeme gibi dış proseslerle kontrol edilir. Ekosistem içindeki kaynak kullanılabilirliği, ayrıştırma, kök rekabeti veya gölgeleme gibi iç faktörlerle kontrol edilir. İnsanlar ekosistemler içinde faaliyet göstermelerine rağmen, kümülatif etkileri iklim gibi dış faktörleri etkileyecek kadar büyüktür.

Biyoçeşitlilik, bozulma ve birbirini izleyen prosesler gibi ekosistem işleyişini etkiler. Ekosistemler, insanların gerek duyduğu çeşitli malzeme ve hizmetler sağlar. 

Prosesler

Ekosistemler hem dış hem de iç faktörler tarafından kontrol edilir. Durum faktörleri olarak da adlandırılan dış faktörler, bir ekosistemin genel yapısını ve içindeki işleyiş şeklini kontrol eder, ancak kendileri ekosistemden etkilenmez.

Ekosistemlerdeki iç faktörler sadece ekosistem proseslerini kontrol etmekle kalmaz, aynı zamanda onlar tarafından da kontrol edilir. Sonuç olarak, genellikle geri bildirim döngülerine tabidirler. 

1. Birincil üretim

Birincil üretim, inorganik karbon kaynaklarından organik madde üretimidir. Bu esas olarak fotosentez yoluyla gerçekleşir. Bu proseste dahil edilen enerji yeryüzündeki yaşamı desteklerken, karbon, canlı ve ölü biyokütle, toprak karbonu ve fosil yakıtlardaki organik maddenin çoğunu oluştur. Aynı zamanda sera etkisi ile küresel iklimi etkileyen karbon döngüsünü de harekete geçirir. 

2. Enerji akışı

Enerji ve karbon, ekosistemlere fotosentez yoluyla girer, canlı dokulara dahil edilir, canlı ve ölü bitki maddeleriyle beslenen diğer organizmalara aktarılır ve sonunda solunum yoluyla salınır.

Bitki dokularına katılan karbon ve enerji (net birincil üretim) ya bitki canlıyken hayvanlar tarafından tüketilir ya da bitki dokusu öldüğünde ve döküntü haline geldiğinde yenmeden kalır. Karasal ekosistemlerde, net birincil üretimin kabaca %90'ı, ayrıştırıcılar tarafından parçalanmaktadır. Kalan kısım ya hayvanlar tarafından canlıyken tüketilir ve bitki bazlı trofik (besleyici) sisteme girer ya da öldükten sonra tüketilir ve detritus (döküntü) bazlı trofik sisteme girer. 

3. Ayrışma

Ölü organik maddedeki karbon ve besinler, ayrışma (dekompozisyon) olarak bilinen bir grup prosesle parçalanır. Bu, daha sonra bitki ve mikrobiyal üretim için yeniden kullanılabilen besinleri salar ve karbondioksiti fotosentez için kullanılabileceği atmosfere (veya suya) döndürür. Ayrışma olmadığında, ölü organik madde bir ekosistemde birikir ve besinler ve atmosferdeki karbondioksit tükenir. Karasal net birincil üretimin yaklaşık % 90'ı doğrudan tesisten ayrıştırıcıya gider. 

4. Besin döngüsü

Ekosistemler, daha geniş çevre ile sürekli olarak enerji ve karbon alışverişinde bulunur. Mineral besinler ise çoğunlukla bitkiler, hayvanlar, mikroplar ve toprak arasında gidip gelir. Nitrojenin çoğu ekosistemlere biyolojik nitrojen fiksasyonu (bağlanma) yoluyla girer, çökeltme, toz, gazlar yoluyla biriktirilir veya gübre olarak uygulanır.

Çoğu karasal ekosistem nitrojenle sınırlı olduğundan, nitrojen döngüsü ekosistem üretimi üzerinde önemli bir kontroldür. 

5. İşlev ve biyolojik çeşitlilik

Biyolojik çeşitlilik, ekosistemin işleyişinde önemli bir rol oynar. Bunun nedeni, ekosistem proseslerinin bir ekosistemdeki türlerin sayısı, her bir türün kesin doğası ve bu türler içindeki organizmaların görece bolluğu tarafından yönlendirilmesidir. Ekosistem prosesleri, aslında bireysel organizmaların eylemleri yoluyla gerçekleşen geniş genellemelerdir. Organizmaların doğası - ait oldukları türler, işlevsel gruplar ve trofik seviyeler - bu bireylerin gerçekleştirebilecekleri türden eylemleri ve bunu yaptıkları göreceli verimliliği belirler. 

6. Dinamik

Ekosistemler dinamik varlıklardır; periyodik karışıklıklara (bozukluklar) maruz kalırlar ve geçmişteki bazı karışıklıklardan kurtulma prosesleri içindedirler. Bir bozulma meydana geldiğinde, bir ekosistem ilk durumundan uzaklaşarak tepki verir. Bir ekosistemin, bu karışıklığa rağmen denge durumuna yakın kalma eğilimi, direnci olarak adlandırılır. Öte yandan, karışıklıktan sonra başlangıç durumuna geri dönme hızına esneklik denir. Çıplak kayadan toprağın gelişmesinde ve bir topluluğun bozukluktan kurtulmasında zaman önemli bir rol oynar.

Solda: Mercan resif ekosistemleri oldukça verimli deniz sistemleridir. Sağda: Washington, Olimpiyat Yarımadası'nda ılıman yağmur ormanı

 (a) Bitkilerde fotosentez şeması, (b) fotosentez güneş ışığını kimyasal enerjiye dönüştürür, O2'yi serbest bırakmak için suyu ayrıştırır ve CO2'yi şekerde sabitler, (c) ayrıştırma aşamaları

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Ecosystem
http://bilsenbesergil.blogspot.com/p/sera-etkisi-ve-eko-sistem-seralar.html

 

21 Kasım 2020
26 Nisan 2023
8 Nisan 2024

 

GERİ (yer)
GERİ (doğal çevre)
GERİ (yeryüzü tablo)
GERİ (biyoloji)