Düzensiz Değişken (irregular variable)

Düzensiz bir değişken, parlaklıktaki değişimlerin düzenli bir periyodiklik göstermediği bir değişken yıldız türüdür. Düzensiz değişkenin iki ana alt türü vardır: eruptive (püsküren, patlayan) ve pulsating (titreşen).

Eruptive düzensiz değişkenler üç kategoriye ayrılır:

·         Grup I değişkenleri IA (spektral tipler O – A) ve IB (spektral tipler F – M) alt-gruplarına ayrılır.

·         Orion değişkenler, GCVS tip IN (düzensiz ve nebulous), yıldız-oluşum bölgelere özgüdür, 1 – 10 gün içinde 1 büyüklüğe kadar hızlı değişikliklerle birkaç büyüklük değişebilir, benzer şekilde spektral tipe göre INA ve INB alt-gruplarına ayrılır; ancak başka bir alt-grup, T Tauri yıldızları için INT veya YY Orionis yıldızları için INT(YY) eklenir.

·         Eruptive düzensizliklerin üçüncü kategorisi, birkaç saat veya gün içinde 0,5 – 1 büyüklükte hızlı değişimler gösteren IS yıldızlarıdır; bunlar ISA ve ISB alt-gruplarındadır.

Pulsating (titreşen) düzensiz devler veya süperdevler (yavaş düzensiz değişkenler olarak adlandırılır), geç spektral tiplerin tümü (K, M, C veya S) olup devler için L-LB ve süperdevler için LC olarak sınıflandırılır.


Sol: Fourier genlik spektrumunun en güçlü iki pik oranının (a1/a2), ikinci ve beşinci en güçlü pik oranına (a2/a5) karşı grafiği; açık daireler düzenli değişkenleri, dolu kutular yarı düzenli değişkenleri ve açık üçgenler düzensiz değişkenleri gösterir (Daha da yüksek oranlarda bulunan birkaç obje dahil değildir),

Sağ: bir düzenli, bir yarı-düzenli ve bir düzensiz değişken için tipik Fourier genlik spektrumları (https://arxiv.org/pdf/astro-ph/0208471.pdf)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Irregular_variable

14 Nisan 2022

 

GERİ (astronomik obje)
GERİ (basit bedenler)
GERİ (intrinsik değişken)