Yer'in Yüzeyi (surface of the earth)

Dünya'nın yüzölçümü 509 200 000 km²dir. Bunun %70'i 360 600 000 km² ile denizleri; %30'u 148.600.000 km² ile karaları oluşturur. Kuzey kutup çevresinde karalarla çevrilmiş deniz, Güney Kutup çevresinde denizlerle kuşatılmış kara parçası vardır.

Dünya’nın yüzeyi kesintisiz gibi görünüyorsa da, gerçekte dev boyuttaki bir yap-boz gibi birbirine geçen parçalardan oluşmaktadır. Levha adı verilen bu parçalar, çok yavaş olarak sürekli biçimde birbirlerine göre hareket eder. Bir levha, yanlızca okyanusal ya da kıtasal litosferden oluşabildiği gibi her iki litosfer türünü de içerebilir. Levhalar, levha sınırı ya da levha kenarı ile sonlanır. Depremlerin ve yanardağların çoğu bu bölgelerde görülür.

Yer yüzeyinin kabuğu, manto üzerinde, ‘izostazi’ adı verilen, bir ağacın su üzerinde yüzmesi ile karşılaştırılabilecek bir denge halinde durur. Mantonun kaldırma gücü, kabuğun manto içine ‘batmış’ olan hacmi ile orantılıdır. Bu nedenle yükseltilerin fazla olduğu kıta bölgelerinde, artan kütle ile koşut olarak kabuğun manto derinliklerine uzanan kısmı da daha fazla olmalıdır. Öte yandan, karaların yükselmesi, bağıl olarak daha hafif malzemeden oluşmaları ile ilişkilidir. Böylece okyanusal kabuk daha ince olmasına karşın daha ağır malzemeden oluşmuştur ve astenosfer içine doğru kıtalara oranla daha fazla ‘batmış’ durumdadır.

Yüzey şekillerinin jeolojik zaman boyutu içinde evrimi levha hareketleri çerçevesinde gerçekleşir. Yer kabuğu ve hemen altındaki manto katmanının birleşmesinden oluşan taş küre (litosfer), yavaş bir hareketle yer değiştiren değişken bir tablo oluşturur. Yarı akışkan astenosfer tabakası üzerinde yüzer durumda bulunan bu levhaların hareketi için gereken enerjiyi, astenosfer tabakasındaki konveksiyon akımları sağlar.

Levhalar ortalama olarak yılda birkaç santimetre ölçeğinde hareket eder. Hareket halindeki levhaların birbirleri arasında üç tür ilişkisi olabilir:
1.     Yaklaşma: yıkıcı sınırlar: Yaklaşan levhalardan ikisi de okyanusal levha ise biri diğerinin altına doğru kayar, bu durum ‘dalma-batma’ olarak adlandırılır. Bir okyanus levhası, bir kıta levhası ile karşılaştığında, daha ağır olduğu için onun altına doğru kayar, yine dalma-batma durumu gerçekleşir.
2.     Uzaklaşma: yapıcı sınırlar; yeni okyanus kabuğunun oluşmasına yol açarlar. Bu şekilde oluşan okyanus sırtları yer kabuğunun en genç bölgeleridir.
3.     Yan yana kayma: yanal doğrultulu veya dönüşümlü (transformaston) sınırlar


Levha hareketleri


9 Ekim 2019


GERİ (astrofizik)
GERİ (evrendeki dünya)
GERİ (evren, evrendeki dünya)