Deneyimcilik (empiricism)

Felsefede deneyimcilik (ampirizm), bilginin yalnızca veya öncelikle duyusal deneyimden geldiğini belirten bir teoridir. Akılcılık ve şüphecilikle birlikte epistemolojinin çeşitli görüşlerinden biridir. Ampirizm, fikirlerin oluşumunda doğuştan gelen fikirler veya geleneklerden ziyade ampirik kanıtların rolünü vurgular. Bununla birlikte deneyimciler, geleneklerin (veya törelerin) önceki duyu deneyimlerinin ilişkileri nedeniyle ortaya çıktığını iddia edebilirler.

Tarihsel olarak deneyimcilik, insan zihninin doğumda "boş" olduğu ve düşüncelerini yalnızca deneyim yoluyla geliştirdiği "boş sayfa" kavramı (tabula rasa) ile ilişkilendirildi.

Bilim felsefesindeki deneyimcilik, özellikle deneylerde keşfedildiği gibi, kanıtları vurgular. Bilimsel yöntemin temel bir parçası, tüm hipotezlerin ve teorilerin, yalnızca bir önsel akıl yürütme, sezgi veya ilham üzerine dayanmak yerine, doğal dünyanın gözlemlerine karşı test edilmesi gerektiğidir.

Doğa bilimciler tarafından sıklıkla kullanılan deneyimcilik, bilginin deneyime dayalı olduğunu ve bilginin geçici ve olasılıksal olduğunu, sürekli revizyon ve yanlışlamaya tabi olduğunu söyler. Deneyler ve onaylanmış ölçüm araçları dahil olmak üzere deneyimci araştırma, bilimsel yönteme rehberlik eder.


Deneyimcilik ve pozitivizm perspektifleri (Ryan, 2018) (https://digitalcommons.unl.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=8539&context=libphilprac)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Empiricism

5 Temmuz 2021
20 Ekim 2023

 

GERİ (bilim felsefesi, filozofları)
GERİ (bilimin metateorisi)
GERİ (felsefe)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)
GERİ (bilim felsefesi, tablo)
GERİ (felsefe, TABLO)