Chen-Ning Yang ve Tsung-Dao Lee ve Zayıf Etkileşimde Parite İhlali, 1957 (parity violation in the weak interaction)


Parite korunumu 1950'lerde elektromagnetik ve güçlü etkileşimler için sağlam bir şekilde kurulmuştu.

Hemen hemen tüm fizikçiler, aynı şeyin zayıf kuvvet için de geçerli olmasını bekliyordu. Ancak, parite korunumu doğru olsaydı, kaon adı verilen partiküllerin bazı bozunmaları mevcut teoriler kullanılarak açıklanamazdı.

Çinli-Amerikalı teorisyenler Tsung-Dao Lee ve Chen-Ning Yang bu nedenle zayıf etkileşim fiziğinin bilinen sonuçlarında parite korunumu için deneysel kanıtlara daha yakından bakmaya karar verdiler. Şaşırtıcı bir şekilde, hiçbir şey bulamadılar.

Sonuç olarak bu iki araştırmacı, sol-sağ simetrisinin zayıf etkileşim tarafından ihlal edildiğine dair bir teori geliştirdi.

Chien-Shiung Wu (1912 –1997) ve birlikte çalıştığı deneyciler, zayıf kuvvet yoluyla ilerleyen farklı partikül bozunmalarına bakmak için birkaç deney tasarladılar. Wu konuyu hemen ele aldı ve kobalt-60'ta beta bozunmasının özelliklerini test ederek parite ihlalini gösteren bir asimetri gözlemledi ve böylece Lee ve Yang'ın tahminini doğruladı.

Chen-Ning Yang
(1922 – )

Tsung-Dao Lee
(1926 – )

Lee ve Yang, makalelerinin yayınlanmasından sadece 12 ay sonra tahminleri nedeniyle, tarihin en hızlı Nobel ödüünü, 1957 Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı. Ancak Chien-Shiung Wu, teoriyi doğrulamasına rağmen ödülü paylaşamadı; bu, zaman geçtikçe daha da tartışmalı hale gelen bir görüştür.


Zayıf etkileşimler için parite ihlalinin kanıtlanması: Tsung-Dao Lee ve Chen-Ning Yang'ın teorisini test etmek için Chien-Shiung Wu, kobalt-60 çekirdeğinden beta ışınlarının emisyonunu inceledi. Elektron emisyonunun, (a) partikülün dönüşüne göre aşağı doğru yoğunlaştığı, (b) magnetik alan tersine çevrildiğinde yukarı doğru giden daha fazla elektron olduğu bulundu.

 

https://physicsworld.com/a/the-10-greatest-predictions-in-physics/

6 Ocak 2022

 

GERİ (10 öngörü)