Chien-Shiung Wu

Chien-Shiung Wu nükleer ve partikül fiziği alanlarında önemli katkılarda bulunan Çinli-Amerikalı partikül ve deneysel fizikçiydi.

Wu, Manhattan Projesi'nde çalıştı; burada uranyumun gaz difüzyonu ile uranyum-235 ve uranyum-238 izotoplarına ayrılma sürecinin geliştirilmesine yardımcı oldu.

Wu’nun en iyi tanındığı keşfi, Tsung-Dao Lee ve Chen-Ning Yang’ın ‘Zayıf Etkileşimde Parite İhlali’ projesinde, liderliğinde gerçekleştirilen ve parite ihlalini kanıtlayan deneyleri yürütmesindeki başarısıdır. Bu keşif, meslektaşları Tsung-Dao Lee ve Chen-Ning Yang'ın 1957 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmasını sağlamıştır.


Chien-Shiung Wu (1912 –1997)

Aynı keşif, Chien-Shiung Wu’ya 1978'de Wolf Fizik Ödülü'nü kazandırdı. (Fizikte Wolf Ödülü, İsrail'deki Wolf Vakfı tarafından yılda bir kez verilir. Vakıf tarafından kurulan ve 1978'den beri verilen altı Wolf Ödülünden biridir; diğerleri Ziraat, Kimya, Matematik, Tıp ve Sanat dallarındadır.)

Deneysel fizikteki uzmanlığı nedeniyle Chien-Shiung Wu, Marie Curie ile karşılaştırılır. Takma adları arasında ‘Fiziğin First Lady'si’, ‘Çinli Madame Curie’ ve ‘Nükleer Araştırmaların Kraliçesi’ gibi isimler yer alır.

Wu'nun, (a) kanıtladığı bir kavram olan beta bozunmasının gösterimi, (b) parite deneylerinide kullandığı sistemin şematik gösterimi

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Chien-Shiung_Wu

6 Ocak 2022

 

GERİ (makaleler)