Canlılık (vitalism)

Canlılık veya hayatiyet (vitalizm), ‘canlı organizmaların cansız varlıklardan temel olarak farklı olduğu, fiziksel olmayan bazı elementler içerdikleri veya cansız şeylerden farklı ilkeler tarafından yönetildikleri’ inancıdır. Vitalizm açıkça hayati bir ilkeyi çağrıştırdığında, bu öğeye genellikle ‘hayati kıvılcım’, ‘enerji’ veya ‘élan vital’ denir.

Canlılık, 18. ve 19. yüzyıllarda biyologlar arasında iki genel bakış açısında tartışıldı; bunlar,

·         fiziğin bilinen mekaniğinin, sonunda yaşam ile yaşam-dışı arasındaki farkı açıklayacağını düşünenler, ve

·         yaşam süreçlerinin mekanik bir sürece indirgenemeyeceğini savunanlardı.

Bazı vitalist biyologlar, mekanik açıklamalarla yetersizlikleri göstermek için test edilebilir hipotezler önerdi; ancak bu deneyler hayatiyet için destek sağlamada başarısız oldu. Biyologlar şimdi bu anlamda vitalizmin ampirik kanıtlarla çürütüldüğünü düşünüyorlar ve bu nedenle 20. yüzyılın ortalarından beri bir pseudobilim (gerçek olmayan bilim) olarak görüyorlar.

Canlılığın tıp felsefelerinde uzun bir geçmişi vardır; birçok geleneksel şifa uygulamaları hastalığın, hayati güçlerdeki bazı dengesizliklerden kaynaklandığını varsaymıştır.

Canlılığın pek çok çeşidi vardır ve sadece bazıları metafizik ve teleolojik ilkelere başvurur (https://fnminstitute.org/wp-content/uploads/2019/08/Coulter-Vitalism-FNMI-IMCJ.pdf)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Vitalism

26 Haziran 2021
20 Ekim 2023

 

GERİ (bilim felsefesi, filozofları)
GERİ (bilimin metateorisi)
GERİ (bilim felsefesi, tablo)