Büyük Patlama Nükleosentez (big bang nucleosynthesis)

Fiziksel kozmolojide Big Bang nükleosentez (BBN), Evrenin erken evreleri boyunca en hafif hidrojen izotopundan (hidrojen-1, 1H) çekirdeklerin üretilmesidir.

İlkel nükleosentezin Big Bang'den yaklaşık 10 saniye ila 20 dakika sonra gerçekleştiğine inanılmaktadır: az miktarda hidrojen izotopu döteryum (2H veya D) ile birlikte helyum izotopu helyum-3 (3He) ve çok az miktarda lityum izotopu lityum-7 (7Li) ile birlikte evrenin helyumunun çoğunun oluşumundan sorumlu olduğu hesaplanmıştır.

Bu kararlı çekirdeklere ek olarak, iki kararsız veya radyoaktif izotop da üretildi: ağır hidrojen izotopu trityum (3H veya T) ve berilyum izotopu berilyum-7 (7Be); ancak bu kararsız izotoplar daha sonra yukarıdaki gibi 3He ve 7Li'ye bozunmuştur.

Esasen, lityumdan daha ağır olan tüm elementler, gelişen ve patlayan yıldızlarda yıldız nükleosentezi ile çok daha sonra yaratılmıştır.

Big Bang nükleosentezin (BBN) birkaç önemli özelliği vardır:
·        Başlangıç koşulları (nötron-proton oranı) Big Bang'den sonraki ilk saniyede belirlenmiştir
·        Evren bu anda homojen olana çok yakındı ve radyasyona şiddetle hakim oldu
·        Çekirdek füzyonu, Big Bang'den yaklaşık 10 saniye ila 20 dakika sonra gerçekleşti; bu evrenin, döteryumun hayatta kalması için yeterince soğuk olduğu, ancak füzyon reaksiyonlarının önemli bir oranda gerçekleşmesi için yeterince sıcak ve yoğun olduğu sıcaklık aralığına karşılık gelir
·        Olay yaygındı ve tüm gözlemlenebilir evreni kapsıyordu

Önemli parametreler
BBN sırasında hafif elementlerin oluşturulması bir dizi parametreye bağlıydı; bunlar arasında nötron-proton oranı ve baryon-foton oranı vardır.

Nötron–proton oranı
Nötron-proton oranı nükleosentez döneminden önce Standart Model fiziği tarafından, esasen Big Bang'den sonraki ilk 1 saniye içinde belirlenmiştir. Nötronlar, aşağıdaki reaksiyonlardan birinde, protonlar ve diğer ürünler oluşturmak için pozitronlar veya elektron nötrinoları ile reaksiyona girebilir:
n + e+ ¬® ͞ne + p
n + ne ¨ p + e-

Baryon–foton oranı
Baryon-foton oranı (η), nükleosentez bittikten sonra hafif elementlerinin bolluğunu belirleyen anahtar parametredir. Baryonlar ve hafif elementler aşağıdaki ana reaksiyonlarla birleşebilir:
p + n ¨ 2H + g
p + 2H ¨ 3He + g
2H + 2H ¨ 3He + n
2H + 2H ¨ 3H + p
3He + 2H ¨ 4He + p
3H + 2H ¨ 4He + n
Evrenin başlangıcında ilkel hafif elementlerin bolluğunun zaman ve sıcaklık gelişimi


https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Bang_nucleosynthesis
https://aasnova.org/2017/02/15/fixing-the-big-bang-theorys-lithium-problem/

27 Temmuz 2020


GERİ (evren)
GERİ (geçmiş evren)