Bilimsel özcülük (scientific essentialism)

Saul Kripke ve Hilary Putnam tarafından benimsenen bir görüş olan bilimsel özcülük (temelcilik), objelerin zorunlu olarak sahip oldukları (veya somutlaştırdıkları) temel özelliklerin var olduğunu iddia eder. Başka bir deyişle, şu veya bu tür temel özelliklere sahip olmak, belirli bir doğal türe üyelik için gerekli bir koşuldur.

Örneğin kaplanlar, belirli bir dizi genetik özelliğe sahip olmaları nedeniyle kaplandır, ancak tanımlayıcı (veya görünüşe dayalı) özellikler, temel olmayan özelliklerdir. Bir kaplan bacağını kaybetseydi veya çizgileri olmasaydı, yine de ona kaplan derdik; bacaklar veya çizgiler, kaplanlar sınıfının bir üyesi olmak için gerekli değildirler.

Bununla birlikte, bir objenin gerekli özelliklerinin o objeyi tanımlamak veya onunla özdeşleşmek için kullanılmaması önemlidir; çünkü bunlar ‘gerekli ve yeterli’ değildir, sadece gereklidir. Kaplan olmak için şöyle ve şöyle bir genetik koda sahip olmak yeterli değildir. Bir kaplan kuyruğu parçası, bir kaplan olmak için gerekli olan genetik bilgiyi içerse de, bir kaplan kuyruğu parçasına kaplan demeyiz.

Bilimsel özcülüğün diğer savunucuları arasında Brian Ellis, Caroline Lierse, John Bigelow ve Alexander Bird bulunmaktadır.


Özcü ve anti-özcü yerlerin algılanmasına uygulanan döngüsel etki modeli (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027249441930221X?via%3Dihub)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_essentialism

30 Eylül 2021
20 Ekim 2023

 

GERİ (bilim felsefesi, filozofları)
GERİ (bilimin metateorisi)
GERİ (bilim felsefesi, tablo)