Bağımsız Objeler (detached object)

Bağımsız objeler, solar sistemn dış alanlarında bulunan dinamik bir küçük gezegenler sınıfı olup geniş trans-Neptünyen objeleri (TNO'lar) ailesine aittir. Bu objelerin Güneş'e en yakın yaklaşma noktaları (günberi) Neptün'ün gravitasyonal etkisinden yeterince uzak olan, Neptün ve bilinen diğer gezegenlerden yalnızca orta derecede etkilendikleri yörüngelere sahiptir: Bu onların, Güneş'e olan çekimleri dışında, solar sistemin geri kalanından ‘bağımsız’ görünmelerini sağlar.

Bu konumyla bağımsız objeler, bilinen diğer TNO'ların çoğundan önemli ölçüde farklıdır. Diğer TNO’lar, ağırlıklı olarak Neptün olmak üzere dev gezegenlerle gravitasyonal karşılaşmaları nedeniyle mevcut yörüngelerinde değişen derecelerde rahatsız olmuş, gevşek bir şekilde tanımlanmış bir popülasyon kümesi oluşturur.

Bağımsız objeler, ‘diğer TNO’ popülasyonlarından daha büyük günberilere sahiptir; Pluto gibi Neptün ile yörünge rezonansındaki objeler, Makemake gibi rezonanssız yörüngelerdeki klasik Kuiper kuşağı objeleri ve Eris gibi dağınık disk objeleri gibi.

Bağmsız objeler, bilimsel literatürde, Derin Ekliptik Araştırması'nın resmi sınıflandırmasında olduğu gibi, genişletilmiş dağınık disk objeleri (E-SDO), uzak bağımsız objeler (DDO) veya dağınık-genişletilmiş objeler olarak da anılır. Bu, dağılan diskin yörünge parametreleri ile bağımsız popülasyon arasında var olabilecek dinamik derecelendirmeyi yansıtır.

En büyük, en uzak ve en iyi bilineni Sedna olan bu tür en az dokuz gövde güvenli bir şekilde teşhis edildi. Kuiper cliff’in (sert düşüş) çok ötesinde günberileri olanlara sednoid denir. 2018 itibariyle, bilinen üç sednoid vardır, Sedna, 2012 VP113 ve Leleākūhonua.


(a) Bilim adamlarının, bağımsız objelerin varlığını açıklama çalışmalarından alınan bir resim (https://www.eurekalert.org/multimedya/748053), (b) bağımsızl trans-Neptünyen objeleriin tipik bir tanımı (https://slideplayer.com/slide/14979209/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Detached_object

11 Nisan 2022

 

GERİ (gezegen sistemi)
GERİ (astronomik obje)
GERİ (minör gezegenler)
GERİ (küçük solar sistem)
GERİ (cüce gezegenler, genel)