Ay'ın Kolonizasyonu
(colonization of the moon)

Ay'ın kolonizastonu, yerküreye en yakın astronomik cisim olan Ay'da kalıcı bir insan topluluğunun veya robotik endüstrilerin önerilmesidir.

Chandrayaan-1 (ISRO) tarafından 2008-09'da lunar kutuplarındaki toprakta suyun keşfi, 1990'lardaki NASA misyonlarının lunar buzunun varlığını öneresinden sonra Ay'a olan ilgiyi yeniledi. Lunar kutuplardan birinde bir koloni bulmak, uzun lunar geceleri sorununu (yaklaşık 354 saat uzunluğunda, yarım lunar ayı) da önleyecek ve koloninin güneş enerjisi üretmek için oradaki sürekli güneş ışığından faydalanmasına izin verecektir.

Dünya dışındaki bir gezegensel bedende kalıcı insan yerleşimi, bilim kurgularının en yaygın temalarından biridir. Teknoloji ilerledikçe ve insanlığın yerküredeki geleceğiyle ilgili merakları arttıkça, uzay kolonizasyonunun ulaşılabilir ve değerli bir hedef olarak vizyonu ivme kazanmıştır. Ay, yerküreye yakınlığı nedeniyle, birçok kişi tarafından ilk kalıcı insan uzay kolonisi için en iyi ve en belirgin yer olarak görülüyor. Şu anda, böyle bir koloninin gelişmesini engelleyen ana sorun, insan uzay uçuşunun yüksek maliyetli olmasıdır.

Özel uzay şirketleri tarafından yakın gelecekte Ay'da turizm için önerilen bazı projeler de bulunmaktadır.

Bir NASA lunar kolonisinin temsili resmi, 1986


https://en.wikipedia.org/wiki/Colonization_of_the_Moon


2 Ağustos 2020


GERİ (ay)
GERİ (ayın keşfi)