Ay’ın Keşfi
(exploration of the moon)


Ay’ın keşfi

Ay'ın fiziksel keşfi, Sovyetler Birliği tarafından bir uzay prob olan Luna 2'nin 14 Eylül 1959'da Ay'ın yüzeyindeki bir etki yaratmasıyla başladı. Bundan önce, mevcut tek keşif aracı yeryüzü’nden yapılan gözlemlerdi. Optik teleskopun icadı, ay gözlemlerinin kalitesinde ilk sıçramayı beraberinde getirdi. Galileo Galilei genellikle astronomik amaçlar için bir teleskop kullanan ilk kişi olarak kabul edilir; 1609'da kendi teleskopunu yaptı, ay yüzeyindeki dağlar ve kraterler onun ilk gözlemleri arasındaydı.

NASA'nın Apollo programı, insanların altı kez başarılı bir şekilde Ay'a inebilmesini sağlayan tek programdı. İlk iniş 1969'da iki Apollo 11 astronotunun bilimsel enstrümanlar yerleştirip Yeryüzü’ne lunar (ay) örneklerini vermesiyle gerçekleşti.

Keşifler, Luna programı (USSR), Surveyor programı (US), Apollo programı (US) ve Chang'e programlarıyla (Çin) devam ettti. Aşağıdaki şekilde Ay'ın yakın tarafındaki tüm başarılı yumuşak inişlerin yerlerini gösteren bir resim verilmiştir. Günümüz itibariyle Chang'e programıyla yapılan son keşif 3 Ocak 2019 (uzak taraf) etiketini taşımaktadır.

Ay'ın yakın tarafındaki tüm başarılı yumuşak inişlerin 
yerlerinin gösterimi


https://en.wikipedia.org/wiki/Exploration_of_the_Moon
https://en.wikipedia.org/wiki/Moon_landing

3 Temmuz 2020


GERİ (ay)