Ay’ın Jeolojisi (geology of the moon)


Ay’ın jeolojisi

Ay'ın jeolojisi, Yer’inkinden oldukça farklıdır. Ay, hava nedeniyle oluşan erozyonu ortadan kaldıran gerçek bir atmosfere sahip değildir; ayrıca, bilinen herhangi bir levha tektoniği de yoktur, yerçekimi düşüktür ve küçük boyutu nedeniyle hızla soğumuştur. Lunar yüzeyin karmaşık jeomorfolojisi, özellikle darbe kraterleri ve volkanizma olmak üzere bir prosesler kombinasyonuyla oluşturulmuştur. Ay, kabuğu, mantosu ve çekirdeği olan farklılaşmış bir bedendir.

Ay'ın jeolojik çalışmaları, yeküredeki teleskop gözlemleri, yörüngedeki uzay aracından alınan ölçümler, ay örnekleri ve jeofizik verilerin bir kombinasyonuna dayanmaktadır. 1969'dan 1972'ye kadar mürettebatlı Apollo programı inişleri sırasında altı yerden doğrudan örnek alındı ve bunlar Yer’e 380.96 kilogram ay kayası ve ay toprağı getirdi. Ayrıca, üç robotik Sovyet Luna uzay aracı, 1970'den 1976'ya kadar 326 gram daha örnek getirdi.

Ay, bilinen jeolojik içerikli örneklere sahip olduğumuz tek yeryüzü dışı cisimdir. Ay'daki kaynak kraterleri bilinmemekle birlikte, yeryüzünde bir avuç lunar meteoru tanındı. Lunar yüzeyin önemli bir kısmı keşfedilmedi ve bir dizi jeolojik soru cevapsız kaldı.

 
(a) Jeolojik özellikleri gösteren Galileo yörünge aracı tarafından çekilen Ay'ın renkli görüntüsü. NASA fotoğrafı (üç spektral filtreden alınan 53 görüntü dizisinden yapılmış bir mozaik), (b) farklı renk filtrelerin kullannıldığı aynı görüntü

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Geology_of_the_Moon

11 Ekim 2020

  

GERİ (ay)
GERİ (ayda bilim)