Astrokimya (astrochemistry)

Astrokimya, evrendeki moleküllerin bolluğu ve reaksiyonları ile radyasyonla etkileşimlerinin incelenmesidir. Disiplin, astronomi ve kimyanın örtüşmesidir. Astrokimya kelimesi hem Solar Sistem hem de interstellar (yıldızlararası) ortam için kullanılabilir. Meteoritler gibi Solar Sistem objeerindeki element bolluğunun ve izotop oranlarının incelenmesine kozmokimya denirken, interstellar atomların ve moleküllerin ve bunların radyasyonla etkileşimlerinin incelenmesine bazen moleküler astrofizik denir. Moleküler gaz bulutlarının oluşumu, atomik ve kimyasal bileşimi, evrimi ve kaderi özellikle ilgi çekicidir, çünkü solar sistemler bu bulutlardan oluşur.

Astronomi ve kimya disiplinlerinin bir kolu olan astrokimyanın tarihi, iki alanın ortak tarihi üzerine kurulmuştur. Gözlemsel ve deneysel spektroskopinin gelişimi, solar sistemleri ve çevresindeki yıldızlararası ortam içindeki giderek artan sayıda molekülün tespit edilmesine olanak sağlamıştır. Buna karşılık, spektroskopi ve diğer teknolojilerdeki gelişmelerle keşfedilen kimyasalların sayısının artması, astrokimyasal çalışmalar için mevcut kimyasal alanın büyüklüğünü ve ölçeğini artırmıştır.


Astrokimya kavramını vurgulayan sistemlerin farklı adaptasyon seviyelerinin grafiksel gösterimi. (researchgate.net)

Şekilde, üç araştırma düzeyi önerilmiştir.

Seviye 1, tüm olası moleküllerin (organik, inorganik ve element türleri dahil) alanı olan ve Seviye 2 tarafından işlendiğinde kimyasal ağların ortaya çıkacağı kimyasal alanı ifade eder.

Seviye 2 çevresel alandır ve enerjisel, çevresel, heterojen ve fiziksel kısıtlamaları temsil eder; bu seviye, organize ortaya çıkan ürünlere durum geçişlerinin arkasındaki ‘itici gücü’ sağlayacaktır.

Seviye 3, kompleks organik moleküllerin ve cansız maddeden canlı maddeye geçişlerin meydana gelebileceği oluşan alandır.

Şekil, aynı zamanda sürecin mutlaka gerekli olmadığını göstermeye çalışmaktadır. kimyasal alanın çevresel alan tarafından doğrusal ve işlenmesi muhtemelen yinelemeli ve özyinelemeli olacaktır.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Astrochemistry

2 Eylül 2023
22 Temmuz 2024

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)
GERİ (astrobiyoloji)