Asterosismoloji (asteroseismology)

Asterosismoloji veya astrosismoloji, yıldızlardaki salınımların incelenmesidir. Bir yıldızın farklı salınım modları, yıldızın farklı kısımlarına duyarlı olduğundan, astronomları yıldızın iç yapısı hakkında bilgilendirir; oysa parlaklık ve yüzey sıcaklığı gibi genel özelliklerden bir yıldızın iç yapısıyla ilgili bilgiler edinilebilmek mümkün değildir.

Asterosismoloji, özellikle Güneş'teki stellar salınımların incelenmesi olan heliosismoloji ile yakından ilişkilidir. Her ikisi de aynı temel fiziğe dayansa da, yüzeyi çözülebildiği için Güneş için daha fazla ve kantitatif farklı bilgiler mevcuttur.

Geçmiş, şimdi ve gelecekteki birçok uzay aracı, görevlerinin önemli bir parçası olarak asterosismoloji çalışmalarına sahipti (kronolojik sıraya göre):

·         WIRE – 1999'da fırlatılan bir NASA uydusu. Başarısız büyük bir infrared teleskop, iki inç açıklıklı yıldız izleyici, on yıldan fazla bir süre parlak yıldız asterosismoloji aracı olarak kullanıldı. 2011’de Yer’in atmosferine tekrar girdi.

·         MOST – 2003'te fırlatılan bir Kanada uydusu; asterosismolojiye adanmış ilk uzay aracı.

·         CoRoT – 2006’da fırlatılan ESA gezegen-bulucu ve asterosismoloji uydusu.

·         Kepler – 2009'da fırlatılan bir NASA gezegen-bulucu uzay aracı, ikinci bir reaksiyon çarkının arızalanması teleskopun aynı alanı izlemeye devam etmesini engellediği için K2 olarak yeniden tasarlandı.

·         BRITE - En parlak salınan yıldızları incelemek için kullanılan bir nanouydu takımyıldızı; ilk iki uydu 25 Şubat 2013'te fırlatıldı.

·         TESS – An NASA gezegen-bulucu, 2018'de fırlatıldı; gökyüzünün çoğunda parlak yıldızları araştıracak.

·         PLATO – Planlanmış bir ESA misyonu (görevi); geçiş yapan gezegenlerin doğru kütlelerini ve yarıçaplarını elde etmek için özellikle asterosismolojiden yararlanacak.


(a) Yıldız yapısını farklı şekilde etkileyen farklı salınım modlarının gösterimi, (b) salınımların bir g-modu karakterine (mavi) sahip olduğu veya dipol modların bir p-modu karakterine (turuncu) sahip olduğu standart bir güneş modeli için bir yayılma diyagramı

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Asteroseismology

29 Mayıs 2020

 

GERİ (yıldız)
GERİ (stellar yapı)