Anti-gerçekçilik (anti-realism)

Analitik felsefede anti-gerçekçilik, ilk olarak İngiliz filozof Michael Dummett tarafından tanımlanmıştır; anti-gerçekçilik metafizik, matematik, semantik, bilimsel, ahlaki ve epistemik gibi birçok çeşitliliği kapsayan epistemolojik bir konumdur. Terim Dummett'in, 'renksiz indirgemecilik' olarak gördüğü bir gerçekçilik biçimine karşı bir argüman olarak ortaya çıktı.

Anti-realizmde bir ifadenin doğruluğu, bir ifadenin doğruluğunun dışsal bağımsız gerçeklik bir ifadeye karşılık gelmesine dayandığına dair gerçekçi görüşe karşıt olarak, bağlam ilkesi veya sezgisel mantık gibi, içsel mantık mekanizmaları aracılığıyla ispat edilebilirliğine dayanır. Anti-gerçekçilikte bu dışsal gerçeklik varsayımsaldır, tahmin edilemez.

Soyut ideal objeleri (yani matematiksel objeler) içeren ifadeleri kapsadığı için anti-gerçekçilik, maddi objelerden bilimin teorik varlıklarına, matematiksel ifadelere, zihinsel durumlara, olaylara ve proseslere, geçmiş ve geleceğe kadar çok çeşitli felsefi konulara uygulanabilir.


Gerçekçilik karşıtlığının (anti-gerçekçilik) üç temel çeşiti; bilişsel olmama, hata kuramı ve öznelcilik (https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs13164-016-0300-9.pdf)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-realism

7 Temmuz 2021
20 Ekim 2023

 

GERİ (bilim felsefesi, filozofları)
GERİ (bilimin metateorisi)
GERİ (bilim felsefesi, tablo)
GERİ (felsefe, TABLO)