Algı Felsefesi (philosophy of perception)

Algı felsefesi, algısal deneyimin doğası ve algısal verilerin durumu (özellikle dünya hakkındaki inanışlarla veya bilgiyle nasıl ilişkili oldukları) ile ilgilidir. Herhangi bir net algı açıklaması, çeşitli ontolojik veya metafizik görüşlerden birine bağlılık gerektirir.

Filozoflar, objelerin algılarının ve bunlarla ilgili bilgi veya inanışların bireyin zihninin yönleri olduğunu varsayan içselci açıklamaları ve bunların bireyin dışındaki dünyanın gerçek yönlerini oluşturduklarını belirten dışsalcı açıklamaları birbirinden ayırır.

Naïve-gerçekçiliğin (doğrudan-gerçekçilik) konumu (algılananı oluşturan fiziksel objelerin 'gündelik' izlenimi) bir ölçüde algısal yanılsamaların ve halüsinasyonların ortaya çıkması, algısal deneyimin göreliliği ve bilimdeki bazı kavrayışlarla çelişmektedir.

Realist anlayışlar fenomenalizmi ve doğrudan ve dolaylı gerçekçiliği içerir. Anti-realist anlayışlar idealizm ve şüpheciliği kapsar. Son felsefi çalışmalar, tek vizyon paradigmasının ötesine geçerek (örneğin, koklamanın benzersizliğini araştırarak) algının felsefi özelliklerini genişletmiştir.

Algı, içsel ve dışsal olarak kategorize edebilir.

·         İçsel algı (propriyosepsiyon) bize bedenlerimizde neler olup bittiğini; uzuvlarımızın nerede olduğunu, oturduğumuzu veya ayakta durduğumuzu, depresyonda, aç, yorgun vb.olup olmadığımızı söyler.

·         Dışsal veya duyusal algı (exterocepsiyon), bize bedenlerimizin dışındaki dünyayı anlatır. Görme, duyma, dokunma, koku alma ve tat alma duyularımızı kullanarak dünyanın genelini renkleri, sesleri, dokuları vb. algılarız. Bilişsel psikolojide duyusal süreçlerin mekaniğine ilişkin artan bir bilgi birikimi vardır.

·         Karışık iç ve dış algı (örneğin, duygu ve belirli ruh halleri) bize bedenlerimizde neler olup bittiğini ve bedensel algılarımızın algılanan nedeni hakkında bilgi verir.

Algı felsefesi esas olarak dışsal algı ile ilgilidir.


(a) Görsel algıda naïve gerçekçilik (Aristoteles'in algı teorisi)
(b) Görsel algıda temsilcilik veya dolaylı gerçekçilik (John Locke teorikleştirmiştir)
(c) Görsel algıda doğrudan dönüştürücü süreç gerçekçiliği (objektivist teori)

Görsel algı genellikle gözlemciye izole edilmiş tek objeler sunmaz, birbirine ve gözlemciye göre birden çok nesnenin bütün bir dağılımını sunar.

https://objectivismindepth.com/2017/09/29/philosophy-of-perception-naive-realism-representationalism-direct-transformative-process-realism/

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Philosophy_of_perception

4 Eylül 2021

 

GERİ (bilim felsefesi, filozofları)
GERİ (bilim felsefesi)
GERİ (bilim)