Eksiton (exciton)

Eksiton bir kuasi partiküldür; dielektrik veya yarıiletken kristalde elektronik uyarma işlevi yapar. Herhangi bir elektrik yükü veya kütle transferi olmaksızın kristal üzerinden göç eder. Eksiton elektrikçe nötraldir; net elektrik yükü nakledemez, fakat enerji nakledebilir.

Eksiton oluşumu basit olarak şöyle açıklanabilir: Işık absorplandığında bir enerji seviyesinde (veya bandta) bulunan bir elektron daha yüksek bir seviyeye atlarken, orijinal seviyesindeki yerinde pozitif yüklü bir hole (boşluk) bırakır. Elektron ve boşluk coulomb etkileşimiyle birbirlerine bağlanmış durumdadır. Eksiton, gerçekte bir elektron ve bir boşluğun bağlı halidir; hidrojen atomunda bir elektronun haline benzer. Yüksek dielektrik sabitli yarıiletkenlerdeki eksitonların boyutları büyük (atomlar arasındaki mesafenin çokça katı) ve enerjileri düşüktür (~0.1 eV dolayında). Moleküler kristaller gibi düşük dielektrik sabitli malzemelerde eksitonlar (Frenkel eksitonlar) çok küçüktür; aynı latis sitede olabilir ve ~1 eV enerjiye sahiptir. Tek-duvarlı karbon nanotüplerde her iki tip eksitonlar da bulunur.

Eksitonlar biyolojik sistemlerde de meydana gelir: Örneğin fotoduyargalar; eksiton, ışık absorpsiyonuyla bir kromofor molekülünün uyarılmış elektronik halidir. Kromoforlar komşu moleküllerle etkileşirken bir molekülden diğerine elektronik enerji transferine yolaçar. Bu bir eksitonun fotoduyarga boyunca hareket etmesine benzer. Eksitonların tüm sistemlerde sonlu bir yaşam süresi vardır; bu, moleküler eksitonlarla nanosaniyeler seviyesindedir. Elektron-hole (boşluk) rekombinasyon veya ışık emisyonunda (fluoresans) uyarılmış halden temel hale molekül geçişi olur. (Bak. Kuasipartikül)


Eksiton enerji seviyeleri ve eksiton oluşumu şemetik gösterimleri



GERİ (sözlük)
GERİ (nanoteknoloji)
GERİ (partikül fiziği)