Yüzey Suyu (surface water)

Yüzey suyu, karasal (her tarafı karayla çevrili) su kütleleri oluşturan, karanın üstünde bulunan sudur, deniz suyuna ve okyanus gibi su kütlelerine karşıt olarak mavi su olarak da adlandırılabilir.

Yüzey suyunun büyük çoğunluğu yağışla üretilir. İlkbaharda iklim ısındıkça, eriyen karlar yakındaki akarsulara ve nehirlere doğru akarak insanların içme suyunun büyük bir kısmına katkıda bulunuyor. Buharlaşmanın yanı sıra yere doğru hareket eden suyun yeraltı suyu haline gelmesi sonucu yüzey suyu seviyeleri azalır.

İçme suyu olarak kullanılmasının yanı sıra yüzey suyu aynı zamanda sulama, atık su arıtımı, hayvancılık, endüstriyel kullanım, hidroelektrik ve rekreasyon amaçlı da kullanılmaktadır. USGS su kullanım raporları için yüzey suyu, litre başına 1000 miligramdan (mg/L) daha az çözünmüş katı içerdiğinde tatlı su olarak kabul edilir.

Üç ana yüzey suyu türü vardır.

·         Kalıcı (çok yıllık) yüzey suları yıl boyunca mevcuttur ve gölleri, nehirleri ve sulak alanları (bataklıklar ve bataklıklar) içerir.

·         Yarı kalıcı (geçici) yüzey suyu, dereler, lagünler ve su birikintileri gibi mevsimsel olarak kuruyan kanallar da dahil olmak üzere yalnızca yılın belirli zamanlarında mevcut olan su kütlelerini ifade eder.

·         İnsan yapımı yüzey suyu, insanların oluşturduğu altyapılar tarafından sürdürülebilen sudur. Bunlar barajlı yapay göller, kanallar ve yapay göletler (örneğin bahçe göletleri) veya bataklıklardır. Barajların tuttuğu yüzey suları hidroelektrik şeklinde yenilenebilir enerji olarak kullanılabilir.

Hidroelektrik, nehirlerden ve akarsulardan elde edilen yüzey suyunun enerji üretmeye zorlanmasıdır.

(a) Bir iç göl, yüzey suyu örneği, (b) Florida Akiferi yeraltı suyuna giden bir düdene giriyor, (c) yüzey suyunu ölçmek için kullanılan bir akış ölçer.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Surface_water

4 Ocak 2025

 

GERİ (doğal kaynaklar)