Yüzey Bilimi (surface science)

Yüzey bilimi, katı-sıvı arayüzleri, katı-gaz arayüzleri, katı-vakum arayüzleri ve sıvı-gaz arayüzleri dahil olmak üzere, iki fazın arayüzünde meydana gelen fiziksel ve kimyasal olayların incelenmesidir; yüzey kimyası ve yüzey fiziği alanlarını içerir. İlgili bazı pratik uygulamalar, yüzey mühendisliği olarak sınıflandırılır.

Yüzey bilimi heterojen kataliz, yarı iletken cihaz üretimi, yakıt pilleri, self-montaj monotabakalar ve yapıştırıcılar gibi kavramları kapsar.

Yüzey bilimi, arayüzey ve kolloid bilimi ile yakından ilgilidir; arayüzey kimyası ve fizik her ikisi için de ortak konulardır. Yöntemler farklıdır. Ek olarak, arayüzey ve kolloid bilimi, arayüzlerin özelliklerinden dolayı heterojen sistemlerde meydana gelen makroskobik olayları inceler.

Yüzey kimyası kabaca arayüzeylerdeki kimyasal reaksiyonların incelenmesi olarak tanımlanabilir. Yüzey veya arayüzün özelliklerinde istenen çeşitli etkileri veya iyileştirmeleri üreten seçilmiş elementlerin veya fonksiyonel grupların dahil edilmesiyle bir yüzeyin kimyasal bileşimini değiştirmeyi amaçlayan yüzey mühendisliği ile yakından ilgilidir. Yüzey bilimi, heterojen kataliz, elektrokimya ve jeokimya alanları için özel bir öneme sahiptir.


(a) Katı yüzeylerin yapısı, (b) moleküllerin yüzeyde adsorpsiyonu, (c) üst-tabaka yapıları ve yüzey difraksiyonu (Surface Science)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Surface_science

20 Ağustos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)
GERİ (malzeme bilim dalları)
GERİ (malzeme bilimi)