Yüksek Dereceli Yıldızlar (higher multiplicities)

Üçten fazla yıldıza sahip hiyerarşik çoklu yıldız sistemleri, bir dizi çok kompliike düzenleme üretebilir. Bu düzenlemeler, Evans'ın (1968) mobil diyagramları ile organize edilebilir.

Hiyerarşik sistem örnekleri aşağıdaki şekilde verilmiştir (Mobil diyagramlar). Diyagramın her seviyesi, sistemin daha küçük boyutlu iki veya daha fazla sisteme ayrışmasını gösterir.

Evans, ikiden fazla ‘küçükleri’ olan bir düğüm varsa, yani bazı alt sistemlerin ayrıştırılması, karşılaştırılabilir boyutta iki veya daha fazla yörünge içeriyorsa, bir diyagram çoğullaması çağırır. Üçlü yıldızlar için daha önce gördüğümüz gibi, bu kararsız olabilir, çoklu yıldızların simpleks olması beklenir, yani her seviyede tam olarak iki küçük vardır. Evans, diyagramdaki düzey sayısını hiyerarşi olarak adlandırır.

·         Hiyerarşi 1'in (b)'deki gibi simpleks (basit) bir diyagramı ikili bir sistemi tanımlar.

·         Hiyerarşi 2'nin simpleks diyagramı, (c)'deki gibi üçlü bir sistemi veya (d)'deki gibi dörtlü bir sistemi tanımlayabilir.

·         Hiyerarşi 3'ün simpleks diyagramı, dört– sekiz bileşenden herhangi birine sahip bir sistemi tanımlayabilir. (E)'deki mobil diyagram, yakın bir ikili sistemin etrafında dönen tek bir uzak bileşenden oluşan hiyerarşi 3'e sahip dörtlü bir sistemin bir örneğini gösterir ve yakın ikilinin bileşenlerinden biri daha da yakın bir ikili olur.

·         Hiyerarşi 3'e sahip bir sistemin gerçek bir örneği, Alpha Geminorum veya α Gem olarak da bilinen Castor'dur. Daha yakından incelendiğinde iki spektroskopik ikili yıldızdan oluştuğu görülebilen görsel bir ikili yıldızdan oluşur. Kendi başına bu, (d)'deki gibi dörtlü bir hiyerarşi 2 sistemi olacaktır, ancak aynı zamanda yakın bir kırmızı cüce ikili olan daha sönük, daha uzak bir bileşen tarafından yörüngede dönmektedir. Bu, altılı bir hiyerarşi 3 sistemi oluşturur.

·         A. A. Tokovi’nin Çoklu Yıldız Kataloğu’nda 1999 yılı itibarıyla gerçekleşen maksimum hiyerarşi 4'tür. Örneğin, Gliese 644A ve Gliese 644B yıldızları, yakın bir görsel ikili yıldız gibi görünen şeyi oluşturur; Gliese 644B spektroskopik bir ikili olduğundan, aslında üçlü bir sistemdir. Üçlü sistem, daha uzaktaki görsel refakatçi Gliese 643'e ve daha da uzaktaki görsel refakatçi Gliese 644C'ye sahiptir; bunların, Gliese 644AB ile ortak hareketlerinden dolayı, üçlü sisteme gravitasyonal olarak bağlı olduğu düşünülür. Bu, mobil diyagramı (f)'de görünen seviye 4'ün diyagramı olacak beşli bir sistem oluşturur.

Daha yüksek hiyerarşiler de mümkündür. Bu yüksek hiyerarşilerin çoğu ya sabittir ya da iç karışıklıklardan zarar görmüşlerdir. Bazıları, karmaşık çoklu yıldızların zaman içinde teorik olarak daha az karmaşık çoklu yıldızlara parçalanacağını düşünüyor, örneğin daha yaygın olarak gözlemlenen üçlüler veya dörtlüler gibi.



https://en.wikipedia.org/wiki/Star_system#Higher_multiplicities

2 Haziran 2022

 

GERİ (bileşik objeler)
GERİ (ekstrasolar bedenler)