Yiyecek (food)

Yiyecek veya gıda, bir organizmanın beslenme desteği için tükettiği herhangi bir substanstır. Yiyecekler genellikle bitki, hayvan veya mantar kökenlidir ve karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler veya mineraller gibi temel besinleri içerirler.

Substans bir organizma tarafından alınır ve enerji sağlamak, yaşamı sürdürmek veya büyümeyi teşvik etmek için organizmanın hücreleri tarafından asimile edilir.

Farklı hayvan türleri, metabolizmalarının ihtiyaçlarını karşılayan farklı beslenme davranışlarına sahiptir ve belirli coğrafi kapsamlarda belirli bir ekolojik boşluğu dolduracak şekilde evrimleşmişlerdir.

Omnivor insansanlar son derece uyumludur ve birçok farklı ekosistemde yiyecek elde etmeye adapte olmuşlardır. İnsanlar genellikle yemek pişirmeyi tüketime yiyecek hazırlamak için kullanırlar.

İhtiyaç duyulan gıda enerjisinin çoğunluğu, yoğun tarım yoluyla gıda üreten ve bunu karmaşık gıda işleme ve gıda dağıtım sistemleri aracılığıyla dağıtan endüstriyel gıda endüstrisi tarafından sağlanmaktadır.

Bu geleneksel tarım sistemi büyük ölçüde fosil yakıtlara dayanıyor; bu da gıda ve tarım sistemlerinin iklim değişikliğine en büyük katkıyı sağlayanlardan biri olduğu ve toplam sera gazı emisyonlarının %37'sine tekabül ettiği anlamına geliyor.

Yiyecek sisteminin sürdürülebilirlik, biyolojik çeşitlilik, ekonomi, nüfus artışı, su temini ve gıda güvenliği dahil olmak üzere çok çeşitli diğer sosyal ve politik konular üzerinde önemli etkileri vardır. Gıda (yiyecek)  emniyeti ve güvenliği, Uluslararası Gıda Koruma Birliği, Dünya Kaynakları Enstitüsü, Dünya Gıda Programı, Gıda ve Tarım Örgütü ve Uluslararası Gıda Bilgi Konseyi gibi uluslararası kuruluşlar tarafından izlenmektedir.


(a) Bitki kaynaklarından elde edilen gıdalar, (b) sudaki besin ağının bir örneği

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Food

22 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)