Yiyecek veya gıda, bir organizmanın beslenme desteği için tükettiği herhangi bir substanstır. Yiyecekler genellikle bitki, hayvan veya mantar kökenlidir ve karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler veya mineraller gibi temel besinleri içerirler.
Substans bir organizma
tarafından alınır ve enerji sağlamak, yaşamı sürdürmek veya büyümeyi teşvik
etmek için organizmanın hücreleri tarafından asimile edilir.
Farklı hayvan türleri,
metabolizmalarının ihtiyaçlarını karşılayan farklı beslenme davranışlarına
sahiptir ve belirli coğrafi kapsamlarda belirli bir ekolojik boşluğu dolduracak
şekilde evrimleşmişlerdir.
Omnivor insansanlar son
derece uyumludur ve birçok farklı ekosistemde yiyecek elde etmeye adapte
olmuşlardır. İnsanlar genellikle yemek pişirmeyi tüketime yiyecek hazırlamak
için kullanırlar.
İhtiyaç duyulan gıda
enerjisinin çoğunluğu, yoğun tarım yoluyla gıda üreten ve bunu karmaşık gıda
işleme ve gıda dağıtım sistemleri aracılığıyla dağıtan endüstriyel gıda
endüstrisi tarafından sağlanmaktadır.
Bu geleneksel tarım
sistemi büyük ölçüde fosil yakıtlara dayanıyor; bu da gıda ve tarım
sistemlerinin iklim değişikliğine en büyük katkıyı sağlayanlardan biri olduğu
ve toplam sera gazı emisyonlarının %37'sine tekabül ettiği anlamına geliyor.
Yiyecek sisteminin
sürdürülebilirlik, biyolojik çeşitlilik, ekonomi, nüfus artışı, su temini ve
gıda güvenliği dahil olmak üzere çok çeşitli diğer sosyal ve politik konular
üzerinde önemli etkileri vardır. Gıda (yiyecek) emniyeti ve güvenliği, Uluslararası Gıda
Koruma Birliği, Dünya Kaynakları Enstitüsü, Dünya Gıda Programı, Gıda ve Tarım
Örgütü ve Uluslararası Gıda Bilgi Konseyi gibi uluslararası kuruluşlar
tarafından izlenmektedir.
https://en.wikipedia.org/wiki/Food
22 Aralık 2024
GERİ (doğal kaynaklar)