Yeşil Floresan Proteini (green fluorescent protein)

Yeşil floresan proteini (GFP), mavi ila ultraviyole aralığındaki ışığa maruz kaldığında yeşil floresans sergileyen bir proteindir. GFP etiketi, geleneksel olarak, ilk kez Aequorea victoria denizanasından izole edilen proteini tanımlar, bazen avGFP olarak da adlandırılır. GFP'ler mercanlar, deniz anemonları, zoanitler, kopepodlar ve neşterler dahil diğer organizmalarda da bulunmuştur.

A. victoria'dan elde edilen GFP, 395 nm dalga boyunda büyük bir uyarılma zirvesine ve 475 nm'de küçük bir uyarılma zirvesine sahiptir. Emisyon zirvesi 509 nm'de olup, görünür spektrumun alt yeşil kısmındadır. GFP'nin floresans kuantum verimi (QY) 0,79'dur. Deniz menekşesinden (Renilla reniformis) elde edilen GFP, 498 nm'de tek bir büyük uyarılma zirvesine sahiptir.

GFP, moleküler oksijen dışında herhangi bir yardımcı kofaktör, gen ürünü veya enzim/substrat gerektirmeden dahili bir kromofor oluşturma kabiliyeti nedeniyle biyolojinin birçok türünde mükemmel bir araç sağlar.

·         Hücre ve moleküler biyolojide GFP geni sıklıkla bir ifade reportörü olarak kullanılır.

·         Biyosensörler yapmak için değiştirilmiş formlarda kullanılmış ve GFP'yi ifade eden birçok hayvan yaratılmıştır; bu, bir genin belirli bir organizmada, seçilen organlarda veya ilgili hücrelerde ifade edilebileceği kavramının kanıtını gösterir.

·         GFP, transgenik tekniklerle hayvanlara veya diğer türlere uygulanabilir ve onların ve yavrularının genomunda muhafaza edilebilir.

·         GFP, insan hücreleri, bakteri, maya, mantar, balık ve memeliler gibi birçok türde ifade edilmiştir.

Bilim adamları Roger Y. Tsien, Osamu Shimomura ve Martin Chalfie, yeşil floresan proteini keşfetmeleri ve geliştirmeleri nedeniyle 10 Ekim 2008'de 2008 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

GFP ve benzeri floresan proteinler için ticari olarak temin edilebilen genlerin çoğu, yaklaşık 730 baz çifti uzunluğundadır. Doğal proteinde 238 amino asit bulunur. Molekül kütlesi 27 kg/mol’dür. Bu nedenle, GFP geninin ilgili proteinin geniyle birleştirilmesi, proteinin boyutunu ve moleküler kütlesini önemli ölçüde artırabilir ve proteinin doğal fonksiyonunu bozabilir veya hücre içindeki konumunu veya taşınma yolunu değiştirebilir.


(a) Yeşil flüoresan proteini (Tyr: tirozin, Gly: glisin, Ser: serin), (b) hücre altı lokalizasyon görüntülemesi için flüoresan protein gen füzyonları (EGFP: geliştirilmiş yeşil floresan proteini), (c) floresan proteinlerde oligomerizasyon

 

14 Temmuz 2024

 

GERİ (biyoloji)