Yer’in Evrendeki Konumu (location of earth)

Yeryüzü, Güneş'ten yaklaşık 149.6 milyon kilometre (93,0 milyon mil) mesafede olan üçüncü gezegendir, uzayda saatte yaklaşık 2.1 milyon kilometre (saatte 1,3 milyon mil) hızla dolaşır.

Yer’in konumu hakkındaki bilgiler, 400 yıllık teleskopik gözlemlerle şekillendi ve 20. yüzyılın başından beri kökten genişledi. Başlangıçta, Yer’in sadece çıplak gözle görülebilen gezegenlerden ve sabit yıldızların uzak bir küresinden oluşan evrenin merkezi olduğuna inanılıyordu.

17. yüzyılda güneş merkezli (heliocentric) modelin kabul edilmesinden sonra, William Herschel ve diğerlerinin gözlemleri, Güneş'in disk şeklindeki geniş bir yıldızlar galaksisinin içinde bulunduğunu gösterdi. 20. yüzyılda, sarmal bulutsuların gözlemleri, Samanyolu galaksisinin, kümeler ve üstkümeler halinde gruplandırılan genişleyen bir evrendeki milyarlarca galaksiden biri olduğunu ortaya çıkardı.

20. yüzyılın sonunda, geniş bir iplik ve boşluk ağında üstkümelerin oluşmasıyla, görünür evrenin genel yapısı daha net hale geldi. Süperkümeler, iplikçikler ve boşluklar, evrendeki gözlemleyebildiğimiz en büyük uyumlu yapılardır. Daha büyük ölçeklerde (1000 megaparsec'in üzerinde) evren homojen hale gelir, yani tüm parçaları ortalama olarak aynı yoğunluğa, bileşime ve yapıya sahiptir.

Evrenin ‘merkezi’ veya ‘kenarı’ olmadığına inanıldığından, Yer’in evrendeki genel konumunu çizecek belirli bir referans noktası yoktur. Gözlemlenebilir evren, karasal gözlemcilere görünen evren bölgesi olarak tanımlandığından, Yer, ışık hızının sabitliği nedeniyle, gözlemlenebilir evreninin merkezidir.

Evrenin sonsuz olup olmadığı hala belirsizdir. Bilinen evrenin daha yüksek bir çokluevren içinde bir örnek olabileceğine dair çok sayıda hipotez mevcuttur; ancak, herhangi bir tür çokluevren hakkında doğrudan bir kanıt gözlemlenememiştir. Çokluevren içindeki farklı evrenler ‘paralel evrenler’, ‘diğer evrenler’, ‘alternatif evrenler’ veya ‘çok sayıda dünya’ olarak adlandırılır.




https://en.wikipedia.org/wiki/Location_of_Earth

11 Eylül 2020
26 Nisan 2023


GERİ (yeryüzü)
GERİ (gezegen bilimi)
GERİ (yeryüzü tablo)