Yer’in Gravitesi (gravity of earth)

Yer’in gravitesi (g) gravitasyon (Yer içindeki kütle dağılımından) ve santrifüj kuvvetinin (Yer’in dönüşünden) birleşik etkisine bağlı olarak nesnelere verilen net ivmedir.

SI birimlerinde bu ivme, m/s2 veya N/kg cinsinden ölçülür. Yer’in yüzeyine yakın yerde, gravitasyonal ivme yaklaşık 9.81 m/s2'dir, yani hava direncinin etkileri göz ardı edilirse, serbestçe düşen bir nesnenin hızı saniyede yaklaşık 9.81 metre artacaktır. Bu miktar bazen gayri resmi olarak küçük g olarak adlandırılır (gravitasyonal sabiti G olarak adlandırılır).

Yer’in gravitesi konuma bağlı olarak değişir. Standart gravite olarak bilinen, Yer yüzeyindeki nominal ‘ortalama’ değer, 9.80665 m/s2'dir; bu miktar gn ile, Yer’deki normal ekvator değeri ge (9.78033 m/s2) ile gösterilir.

Yer yüzeyindeki bir nesnenin ağırlığı, Newton'un ikinci hareket yasası F = ma (kuvvet = kütle × ivme) ile verilen, bu nesne üzerinde uygulanan (aşağı doğru) kuvvettir. Gravitasyonal ivme, toplam gravite ivmesine katkıda bulunur, ancak Yer’in dönüşü gibi diğer faktörlerin de katkısı vardır; bu nedenle nesnenin ağırlığını etkilenir. Gravite normalde, gelgit etkileri açısından açıklanan Ay ve Güneş’in gravitasyonal çekimini içermez.

 

NASA GRACE misyonu tarafından ölçülen Yer’in gravitesi, idealize edilmiş, pürüzsüz bir Yer’in, sözde Yer elipsoidinin teorik graviteden sapmaları gösteriyor. Kırmızı, gravitenin pürüzsüz, standart değerden daha güçlü olduğu alanları, mavi ise gravitenin daha zayıf olduğu alanları gösterir

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_of_Earth

16 Ekim 2020
26 Nisan 2023

  

GERİ (yeryüzü)
GERİ (jeoloji)
GERİ (yeryüzü tablo)