Yeraltı Suyu İyileştirme (groundwater remediation)

Yeraltı suyu iyileştirme veya ıslahı, kirli yeraltı suyunu kirleticileri uzaklaştırarak veya zararsız ürünlere dönüştürerek arıtmak için kullanılan işlemlerdir. Yeraltı suyu, yeraltındaki gözenek alanını doyuran, yer yüzeyinin altında bulunan sudur.

Küresel olarak, dünyadaki içme suyunun yüzde 25 ila yüzde 40'ı sondaj kuyularından ve kazılmış kuyulardan çekilmektedir. Yeraltı suyu aynı zamanda çiftçiler tarafından mahsulleri sulamak için ve endüstriler tarafından günlük malların üretiminde kullanılır. Yeraltı suyunun çoğu temizdir, ancak yeraltı suyu insan faaliyetleri veya doğal koşulların bir sonucu olarak kirletilebilir veya kirlenebilir.

İnsanların çok sayıda ve çeşitli faaliyetleri, sayısız atık malzeme ve yan ürün üretir. Tarihsel olarak bu tür atıkların bertarafı, çok sayıda düzenleyici kontrole tabi olmamıştır. Sonuç olarak, atık malzemeler çoğunlukla yeraltı suyuna sızacakları arazi yüzeylerinde bertaraf ediliyor veya depolanıyor. Bu nedenle de kirlenmiş yeraltı suyu kullanıma uygun değildir.

Mevcut uygulamalar, aşırı gübre veya böcek ilacı uygulaması, endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan sızıntılar, kentsel akıştan sızma ve çöp depolama alanlarından sızıntı gibi yeraltı sularını hâlâ etkileyebilir.

Kirlenmiş yeraltı suyunun kullanılması, zehirlenme veya hastalıkların yayılması yoluyla halk sağlığı açısından tehlikelere neden olur. Yeraltı suyunun iyileştirilmesi uygulamaları, bu sorunlara çözüm bulmak için geliştirilmiştir.

Yeraltı suyunda bulunan kirleticiler, çok çeşitli fiziksel, inorganik kimyasal, organik kimyasal, bakteriyolojik ve radyoaktif parametreleri kapsar. Kirleticiler ve kirletici maddeler, çeşitli teknikler uygulanarak yeraltı suyundan uzaklaştırılabilir, böylece su, çeşitli kullanım amaçlarına uygun bir standarda getirilebilir.

Fe/FeS nanopartikülleri kullanılarak yeraltı suyunun iyileştirilmesi (researchgate)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Groundwater_remediation

31 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)