Yaşam (life)

Yaşam, sinyal verme ve kendi kendini sürdürme süreçleri gibi biyolojik süreçleri olan maddeyi, olmayan maddeden ayıran bir niteliktir. Tanımlayıcı olarak homeostaz, organizasyon, metabolizma, büyüme, adaptasyon, uyaranlara tepki ve üreme kapasitesi ile tanımlanır.

Zamanla tüm yaşam sonunda bir ölüm durumuna ulaşır; hiçbir yaşam ölümsüz değildir. Kendi kendini organize eden sistemler gibi canlı sistemlerin birçok felsefi tanımı önerilmiştir. Özellikle virüsler, yalnızca konakçı hücrelerde çoğaldıkları için tanımlamayı zorlaştırır.

Yaşam, dünyanın her yerinde hava, su ve toprakta bulunur, birçok ekosistem biyosferi oluşturur. Bunlardan bazıları sadece ekstremofiller (aşırılık yanlıları) tarafından işgal edilen zorlu ortamlardır.

Empedokles'in materyalizminin dört ebedi unsurdan oluştuğunu iddia etmesi, Aristoteles'in canlıların ruhları olduğunu ve hem formu hem de maddeyi somutlaştırdığını iddia eden hilomorfizmi gibi teorilerle hayat eski zamanlardan beri incelenmektedir.

Yaşam en az 3,5 milyar yıl önce ortaya çıktı ve sonuçta evrensel bir ortak ata oluştu. Bu, bazıları fosil olarak iz bırakan, soyu tükenmiş pek çok tür yoluyla, şu anda var olan tüm türlere evrildi. Canlıları sınıflandırma çabaları da Aristoteles ile başlamıştır. Modern sınıflandırma, 1740'larda Carl Linnaeus'un binom isimlendirme sistemiyle başladı.

Canlılar, esas olarak birkaç temel kimyasal elementten oluşan biyokimyasal moleküllerden oluşur. Tüm canlılar iki tür büyük molekül içerir: proteinler ve nükleik asitler. Nükleik asitler genellikle hem DNA hem de RNA'dır: bunlar, her tür proteinin yapımına ilişkin talimatlar da dahil olmak üzere, her türün ihtiyaç duyduğu bilgileri taşır. Proteinler ise yaşamın birçok kimyasal sürecini gerçekleştiren makine görevindedir.

Hücre yaşamın yapısal ve işlevsel birimidir. Prokaryotlar (bakteriler ve arkeler) dahil olmak üzere daha küçük organizmalar, küçük tek hücrelerden oluşur. Daha büyük organizmalar, özellikle ökaryotlar, tek hücrelerden oluşabileceği gibi, daha karmaşık yapıya sahip çok hücreli de olabilir.

Yaşamın yalnızca Yeryüzünde var olduğu biliniyor,  ancak Yer dışı yaşamın olası olduğu da düşünülüyor. Yapay yaşam, bilim insanları ve mühendisler tarafından simüle ediliyor ve araştırılıyor.

(a) Hayat (veya yaşam) zaman çizelgesi, (b) kökünde LUCA bulunan ve 3 yaşam alanını gösteren rRNA gen verilerine dayanan filogenetik ağaç (Woese ve ekibi, 1990) (Biyolojide filogenetik, evrimsel tarihin ve organizma grupları arasındaki veya içindeki ilişkilerin incelenmesidir)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Life

13 Nisan 2024

 

GERİ (biyoloji)