Yasal Tarih (legal history)

Yasal tarih veya hukuk tarihi, hukukun nasıl geliştiğinin ve neden değiştiğinin incelenmesidir. Hukuk tarihi, medeniyetlerin gelişimiyle yakından bağlantılı olup toplumsal tarihin daha geniş kapsamında faaliyet gösterir.

Bazı hukuk uzmanları ve yasal proses tarihçileri, yasal tarihi, çeşitli hukuki kavramların kökenlerini daha iyi anlamak amacıyla kanunların gelişiminin kaydı ve bu kanunların nasıl geliştiğinin teknik açıklaması olarak görmüşlerdir; bazıları yasal tarihi entelektüel tarihin bir dalı olarak görüyor.

Yirminci yüzyıl tarihçileri hukuk tarihini, daha geniş kapsamda bir yaklaşımla, sosyal tarihçilerin düşünceleriyle daha uyumlu bir şekilde gördüler. Yasal kurumlara karmaşık kurallar, aktörler ve semboller sistemleri olarak bakmışlar ve bu unsurların sivil toplumun belirli yönlerini değiştirmek, uyarlamak, direnmek veya desteklemek için toplumla etkileşime girdiğini görmüşlerdir.

Bu tür hukuk tarihçileri, istatistiksel yöntemler kullanarak, davacılar, dilekçe sahipleri ve çeşitli hukuki süreçlerdeki diğer oyuncular arasındaki sınıf ayrımlarını analiz ederek vaka geçmişlerini sosyal bilim araştırmasının parametrelerinden analiz etme eğilimindeydiler. Dava sonuçlarını, işlem maliyetlerini ve sonuçlandırılan dava sayısını analiz ederek, hukuk ve toplum hakkında içtihat ve medeni kanunların incelenmesinden daha karmaşık bir tablo sunan yasal kurumlar, uygulamalar, prosedürler ve özetlerin analizine başladılar.

·         Antik dünya: Tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar uzanan Antik Mısır hukuku, Ma'at kavramına dayanıyordu; gelenek, retorik konuşma, sosyal eşitlik ve tarafsızlıkla karakterize ediliyordu.

·         Güney Asya: Antik Hindistan ve Çin, farklı hukuk geleneklerini temsil eder, tarihsel olarak bağımsız hukuk teorisi ve uygulaması okullarına sahipti.

·         Doğu Asya: Doğu Asya hukuk geleneği, seküler ve dini etkilerin eşsiz bir karışımını yansıtır. Japonya, Fransızların, ancak çoğunlukla Alman Medeni Kanunu'nun parçalarını ithal ederek hukuk sistemini batı çizgileri boyunca modernize etmeye başlayan ilk ülkeydi.

·         Kanon hukuku: Katolik Kilisesi'nin hukuk tarihi, Batı'nın sürekli işleyen en eski hukuk sistemi olan Katolik kanon hukukunun tarihidir.

·         İslam hukuku: Orta Çağ'da geliştirilen başlıca hukuk sistemlerinden biri İslam hukuku ve içtihattı. İslam hukuku ve içtihatlarının klasik döneminde İslam hukukçuları tarafından bir dizi önemli hukuk kurumu geliştirildi.

·         Avrupa yasaları

o    Roma İmparatorluğu: Roma hukuku, Yunan öğretilerinden büyük ölçüde etkilenmiştir. Roma İmparatorluğu'nun yükselişi ve çöküşü arasındaki yüzyıllar boyunca modern hukuk dünyasına köprü oluşturur.

o    Orta Çağ: Bizans İmparatorluğu döneminde Justinianus Yasası genişletildi ve İmparatorluk yıkılıncaya kadar yürürlükte kaldı, ancak hiçbir zaman resmi olarak Batı'ya tanıtılmadı.

o    Modern Avrupa hukuku: Modern Avrupa hukukunun iki ana geleneği, kıta Avrupası'nın çoğunun kodlanmış hukuk sistemleri ve içtihat hukukuna dayanan İngiliz geleneğidir.

·         Afrika hukuku: Afrika hukuk sistemi genel hukuk ve medeni hukuka dayanır. Afrika'daki birçok hukuk sistemi, sömürgecilik orijinal sistemlerini devralmadan önce etnik gelenek ve göreneklere dayanıyordu.

·         Amerika Birleşik Devletleri: Amerika Birleşik Devletleri hukuk sistemi, esas olarak İngiliz genel hukuk sisteminden geliştirildi (eyalet olarak kabul edildikten sonra Fransız sivil sistemini takip etmeye devam eden Louisiana eyaleti hariç).

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Legal_history

12 Şubat 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)