Yarıklasik Gravite (semiclassical gravity)

Yarıklaşik gravite, kuantum gravite teorisine bir yaklaşımdır; madde alanlarını kuantum olarak, gravitasyonal alanı klasik olarak ele alır.

1960'larda önerilen yarıklasik gravite, kuantum mekaniğini ve genel göreliliği birleştirmeye çalışan tartışmalı kuantum gravite teorilerinden biridir. Adından da anlaşılacağı gibi, yarıklasik gravite, kuantum ve klasik bileşenlerin bir kombinasyonunu içerir. Spesifik olarak, madde kuantum mekaniğinin kurallarına uyarken, grsvite ve uzay-zaman yapısı klasik yasalara uyar.

Yarıklasik gravitede madde, kavisli uzay-zamandaki kuantum alanları teorisine göre yayılan kuantum madde alanları ile temsil edilir. Alanların yayıldığı uzay-zaman klasik ama dinamiktir. Uzay zamanının eğriliği, Einstein tensörü (Gmn) tarafından verilen uzay zamanının eğriliğini, madde alanlarının enerji–momentum tensör operatörünün (Tmn) beklenti değeri ile ilişkilendiren yarı klasik Einstein denklemleriyle verilir:

          8pG

Gmn = ¾¾¾ áTmnñy

            c4

G: gravitasyonal sabit, ψ: madde alanlarının kuantum halidir.

Birçok fizikçi, kuantum ve klasik sistemleri bu şekilde entegre etmenin fiziksel çelişkiler ve matematiksel tutarsızlıklar yarattığını düşünüyor. Bununla birlikte, yeni bir makalede fizikçiler, klasik gravitenin makroskopik nesnelerin kuantum özelliklerini tam olarak nasıl etkileyebileceğini yakından analiz ettiler ve yarıklasik graviten etkilerinin en son teknoloji ile deneysel olarak tespit edilebileceğini buldular.

ΛCDM'nin standart sonucu ve basitleştirilmiş yarıklasik Friedmann denklemlerinin sayısal çözümlerinin karşılaştırılması; kesikli çizgi, Planck verilerinin merkezi değerini, yeşil çizgi, Planck verilerinin izinli bölgesini tanımlar. Yarıklasik gravite veya konformal anomali |x| ≈ 10−122 olmasını bekler, bunlar gözlemlerle tutarlı değildir. (*ΛCDM: Lambda Soğuk Karanlık Madde – Λ Cold DarkMatter) (https://arxiv.org/pdf/1910.02186.pdf)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Semiclassical_gravity

13 Aralık 2021

 

GERİ (gravitasyon ve görelilik)
GERİ (genel rölativiteye alternatifler)
GERİ (birleşik alan teorik ve kuantum-mekanik)