Yapısal Kimya (structural chemistry)

Yapısal kimya, kimyanın bir parçasıdır; moleküllerin (gaz, sıvı veya katı haldeki) ve katıların (moleküllere bölünemeyen yapılara sahip) uzamsal yapılarıyla ilgilenir.

Ana konular:

·        Yapı-özellik ilişkileri için genel yasaların formülasyonu

·        Maddenin bileşenlerinin kimyasal ve fiziksel özelliklerinin, ortaya çıkan yapıları nasıl belirlediğine dair genel kuralların türetilmesi (örneğin, kristal yapı taşlarının elektron konfigürasyonu ile ortaya çıkan kristal kafesin simetrisi arasındaki ilişki).

Yapıyı aydınlatmak için bir dizi farklı yöntem kullanılır. Yalnızca atomlar arasındaki bağlantıyı (yapı) açıklayan ve atom koordinatları, bağ uzunlukları ve açıları ve burulma açıları gibi kesin üç boyutlu bilgiler sağlayan yöntemler arasında ayrım yapmak gerekir. Daha sonraki yöntemler şunları içerir (esas olarak):

·        Gaz hali için: gaz elektron difraksiyon ve mikrodalga spektroskopisi

·        Sıvı hal için: NMR spektroskopisi (sıvılardan ve çözeltilerden kesin yapısal bilgiler elde etmek, gazlar ve kristal katılara kıyasla hala oldukça zordur)

·        Katı hal için: X-ışını, elektron ve nötron difraksiyonu

Bağlantıyı ve fonksiyonel grupların varlığını belirlemek için çeşitli moleküler spektroskopi ve katı hal spektroskopisi yöntemleri kullanılabilir.


(a) Polimerik [In2(Se)3(Se2)] anyonun yapısı. (b) Tl2[{(SPh2P)2C}2Se2] yapısı. Selenyum atomları kırmızı, kükürt sarı, indiyum gri, fosfor açık mavi, talyum açık gri ve karbon griyle gösterilmiştir (Structural Chemistry)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Structural_chemistry

20 Ağustos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)