Yaprak (leaf) (leaf)

Yaprak, genellikle yanal olarak yer üstünde taşınan ve fotosentez için uzmanlaşmış, damarlı bir bitkinin gövdesinin ana uzantısıdır. Yapraklar topluca 'sonbahar yaprakları'nda olduğu gibi yeşillik olarak adlandırılırken, yapraklar, gövde, çiçek ve meyveler toplu olarak sürgün sistemini oluşturur.

Çoğu yaprakta, birincil fotosentetik doku palisade mezofildir ve yaprağın bıçağının veya laminasının üst tarafında bulunur, ancak okaliptüsün olgun yaprakları da dahil olmak üzere, bazı türlerde palisade mezofil her iki tarafta bulunur ve yaprakların izobilateral olduğu söylenir.

Yaprakların çoğu düzleştirilmiştir ve renk, tüylülük, stoma sayısı (gazları alan ve çıkaran gözenekler), epikutiküler mumun miktarı ve yapısı ve diğer özellikler bakımından farklılık gösteren farklı üst (adaksiyel) ve alt (abaksiyal) yüzeylere sahiptir. Güneşten gelen ışık enerjisini emdiği için fotosentez için gerekli olan klorofil adı verilen bir bileşiğin varlığı nedeniyle yaprakların rengi çoğunlukla yeşildir. Daha açık renkli veya beyaz lekelere veya kenarlara sahip bir yaprağa alacalı yaprak denir.

Yapraklar birçok farklı şekil, boyut, doku ve renge sahip olabilir. Çiçekli bitkilerin karmaşık damar yapısına sahip geniş, düz yaprakları megafiller olarak bilinir ve bunları taşıyan türlerin çoğunluğu, akrogymnospermleri ve eğrelti otlarını da içeren geniş yapraklı veya megafil bitkilerdir.

Farklı evrimsel kökenlere sahip likopodlarda yapraklar basittir (tek damarlıdır) ve mikrofil olarak bilinir. Ampul pulları gibi bazı yapraklar yer üstünde değildir. Suda yaşayan birçok türde yapraklar suya batıktır. Etli bitkiler genellikle kalın sulu yapraklara sahiptir, ancak bazı yapraklar önemli bir fotosentetik fonksiyona sahip değildir ve bazı katafiller ve dikenlerde olduğu gibi olgunlaştıklarında ölmüş olabilirler.

Ayrıca damarlı bitkilerde bulunan çeşitli yaprak benzeri yapılar da bitkilerle tam olarak homolog değildir. Örnekler arasında, hem yapıları hem de kökenleri bakımından yapraklardan farklı olan, filokladlar ve kladodlar adı verilen düzleştirilmiş bitki gövdeleri ve filodlar adı verilen düzleştirilmiş yaprak gövdeleri yer alır. Damarsız bitkilerin bazı yapıları yapraklara çok benzer ve işlev görür. Örnekler arasında yosunların ve ciğer otlarının filidleri bulunur.


Yaprak çeşitliliği

Yaprak iç anatomisinin diyagramları: (a) ince skalalı, (b) orta skalalı

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Leaf

25 haziran 2024

 

GERİ (biyoloji)