Yakın-Yer Objesi (near-earth object)

Bir yakın-Yer-objesi (NEO), yörüngesi onu Yere yaklaştıran herhangi bir küçük Solar Sistem gövdesidir. Geleneksel olarak, bir Solar Sistem gövdesi, Güneş'e en yakın yaklaşımı (günberi) 1.3 astronomik birimden (AU) azsa, bir NEO'dur. Bir NEO'nun yörüngesi Yerin yörüngesini geçerse ve obje 140 metreden daha büyükse, potansiyel olarak tehlikeli bir obje (PHO) olarak kabul edilir. Bilinen PHO'ların ve NEO'ların çoğu asteroitlerdir, sadece küçük bir kısmı kuyrukluyıldızlardır.

27 000'den fazla bilinen yakın-Yer asteroit (NEA) ve yüzün üzerinde bilinen kısa periyotlu yakın-Yer kuyrukluyıldız (NEC) vardır. Solar-yörüngedeki bir dizi meteoroid, Yere çarpmadan önce uzayda izlenebilecek kadar büyüktür. Geçmişteki çarpışmaların, Yerin jeolojik ve biyolojik tarihini şekillendirmede önemli bir rolü olduğu artık yaygın olarak kabul edilmektedir.

Çapı 20 metre kadar küçük olan asteroitler, yerel çevreye ve insanlara önemli zararlar verebilir. Daha büyük asteroitler, Yer yüzeyi atmosferine nüfuz ederek, bir kıtayı etkilerlerse kraterler, denizleri etkilerlerse tsunamiler üretirler. NEO'lara olan ilgi, potansiyel bir tehlike olduğu anlaşılması nedeniyle 1980'lerden beri arttı.

NEO'lar düşük yüzey gravitesine sahiptir, çoğunun uzay aracı için kolay hedefler haline getiren Yer-benzeri yörüngeleri vardır. Ocak 2019 itibariyle, uzay aracı tarafından beş yakın-Yer kuyruklu yıldız ve beş yakın-yer asteroit ziyaret edildi. 2010 yılında Dünyaya küçük bir NEO örneği getirildi. Benzer görevler devam etmektedir.


(a) bir DSN radar anteniyle görüntülenen yakın-Yer asteroit 2006 DP14, (b) VLT teleskobu ile zayıf yakın-Yer asteroit 2009 FD (daire ile işaretlenmiştir), (c) yakın-Yer kuyrukluyıldız 103P/Hartley (NASA Deep Impact probu ile), (d) 27000'den fazla bilinen yakın-Yer objesi pasta grafiği

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Near-Earth_object

12 Şubat 2022

 

GERİ (gezegen sistemi)
GERİ (astronomik obje)
GERİ (minör gezegenler)
GERİ (küçük solar sistem)