Yağmur (rain)

Yağmur, atmosferik su buharından yoğunlaşan ve daha sonra gravitenin etkisiyle düşen su damlacıklarından oluşan atmosferik bir olgudur. Yağmur, su döngüsünün önemli bir bileşenidir, tatlı suyun çoğunun Yer’de birikmesinden sorumludur; hidroelektrik santraller için su, mahsul sulama ve birçok ekosistem türü için uygun koşullar sağlar.

Yağmur üretiminin başlıca nedeni, hava cepheleri olarak bilinen üç boyutlu sıcaklık bölgeleri ve nem kontrastları boyunca hareket eden nemdir. Yeterli nem ve yukarı doğru hareket varsa, dar yağmur bantları halinde organize olabilen kümülonimbus (gök gürültüsü bulutları) gibi konvektif bulutlardan (yukarı doğru güçlü dikey harekete sahip olanlar) yağış düşer.

Dağlık bölgelerde, nemli havanın yoğunlaşmasına ve dağların kenarları boyunca yağış olarak düşmesine neden olan, arazinin rüzgarlı taraflarında yukarı doğru akışın maksimuma çıktığı yerlerde yoğun yağış mümkündür. Dağların rüzgâr altı kesimlerinde, yamaç aşağı akışın neden olduğu kuru hava dolayısıyla hava kütlesinin ısınması ve kuruması çöl iklimini oluşturabilir. Muson oluğunun veya Intertropikal Yakınsama Bölgesinin hareketi, yağışlı mevsimleri savan iklimlerine getirir.

Kentsel ısı adası etkisi, şehirlerin rüzgar yönüne doğru hem miktar hem de yoğunluk olarak, yağışların artmasına neden olur. Küresel ısınma aynı zamanda doğu Kuzey Amerika'daki daha yağışlı koşullar ve tropik bölgelerdeki daha kuru koşullar da dahil olmak üzere, yağış düzeninde değişikliklere sebep oluyor. Antarktika en kurak kıtadır.

Karalarda küresel ortalama yıllık yağış miktarı 715 mm'dir, ancak tüm Yer’de bu oran 990 mm ile çok daha yüksektir. Köppen sınıflandırma sistemi gibi iklim sınıflandırma sistemleri, farklı iklim rejimlerini ayırt etmeye yardımcı olmak için yıllık ortalama yağış miktarını kullanır. Yağış, yağmur ölçerler kullanılarak ölçülür. Yağış miktarları hava durumu radarı ile tahmin edilebilir.


Yağmur damlalarının boyutlarına göre şekilleri

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Rain

2 Ocak 2025

 

GERİ (doğal kaynaklar)