Yağlar, Kullanım Alanları (utilizations)

Her mekanizmanın yağlamaya ihtiyacı vardır; yağsız çalışan bir sistemin parçaları çok kısa zamanda aşınır, fonksiyonunu kaybeder. Yağlama yağları (petrol ve/veya sentetik bazlı) otomotiv, sanayi ve endüstrinin hemen her dalında çok fazla kullanılır; motor yağları, dişli yağları, otomatik transmisyon yağları, çesitli sanayii ve endüstri yağları, gres üretimi.

Madeniyağların Kullanım Alanları

Petrol bazlı yağların kullanılmasının avantajlı olduğu en iyi uygulamalar aşağıda verilmiştir.

·         Fazla yağ tüketimi olan uygulamalar: Klasik bir örnek, çok uzun süreler çalışan ve ısınan, fazla yağ tüketen ekipmandır. Bu tür cihazlarda, fiyatları ucuz olduğundan petrol bazlı yağlar tercih edilir.

·         Bir kerelik kullanımlı uygulamalar: Rezervuarı olmayan ekipmanda petrol bazlı yağlar daha ekonomiktir; örneğin, gaz kompresörlerinde yağ silindirlere püskürtülür, pistonu yağlar, sonra atılır.

·         Ürünle kirlenme riski olan uygulamalar: Doğal gaz sıvılaştırma prosesi gibi bazı uygulamalarda yağlama yağı elde edilen son ürünle (veya ara kademelerde) kirlenir ve sık sık değiştirilmesi gerekir; böyle hallerde petrol bazlı yağlama yağları daha ekonomiktir.

·         Çok kirli ve tozlu ortamlardaki uygulamalar: Endüstriyel yağlama yağları temiz ortamlarda çalışacak şekilde dizayn edilmiştir. Otomotiv motor yağlarının dışındaki yağlama yağları, petrol veya sentetik bazlı olsun, kirlilikleri ve tozları süspansiyon halinde tutabilecek

Sentetik Yağların Kullanım Alanları

İşletme veya fabrikanın büyüklüğüne bağlı olmaksızın sentetik yağların özellikle önerildiği bazı uygulamalar aşağıda verilmiştir.

·         Hava Kompresörü: Petrol bazlı bir yağ için önerilen 1000 saatte yağ değiştirme süresi yerine, her hava kompresör üreticisi, sentetik yağ kullanılması halinde 8000 saat önerir. Ayrıca, hava kompresörleri 250 0F ve daha yüksek sıcaklıklarda çalıştığından sentetik yağın yüksek oksidasyon dayanıklılığı kompresörün performansını artırır.

·         Çok yüksek sıcaklıklarda çalışma: Sentetik yağların viskozite-sıcaklık karakteristikleri fevkalade yüksek olduğundan, sıcak ve soğuk iklimlerde refrijeratörler, fırınlar veya fabrikalarda kullanımı çok uygundur.

Sürekli çalışma koşulları: Bir ekipmanın yağ değiştirmek için durdurulması, özellikle sürekli çalışan fabrikalarda diğer üretim bölümlerinin de zorunlu olarak durdurulmasına neden olur; sentetik yağlar dayanıklı olduklarından uzun çalışma sürelerine izin verirler, dolayısıyla iş kaybı azalacağından çok ekonomiktirler.

 

GERİ (hampetrolden petrokimyasallara)