Yaban Hayatı Yönetimi (wildlife management)

Yaban hayatı yönetimi, önceden tanımlanmış etkileri elde etmek amacıyla yaban hayatı, onun yaşam alanları ve insanlar arasındaki etkileşimi etkileyen yönetim sürecidir. Yaban hayatı yönetimi yaban hayatının korunmasını, nüfus kontrolünü, av hayvanlarının korunmasını, yaban hayatı kapsamını ve haşere kontrolünü içerebilir.

Yaban hayatı yönetimi, taşıma kapasitesi, bozulma ve veraset gibi ekolojik ilkeler ile fiziki coğrafya, pedoloji ve hidroloji gibi çevre koşullarını dikkate alarak, Yer’in biyolojik çeşitliliğindeki kaybı durdurmayı amaçlamaktadır. Yaban hayatı biyologlarının çoğu yaşam alanlarının korunması ve iyileştirilmesiyle ilgilenmektedir; her ne kadar yeniden yabanileştirme giderek daha fazla yapılıyor olsa da. Teknikler arasında yeniden ağaçlandırma, haşere kontrolü, nitrifikasyon ve denitrifikasyon, sulama, baltalıklık ve çit döşeme yer alabilir.

Av hayvanı tutma, av hayvanlarının refahı için yaban hayatının yönetimi veya kontrolüdür; ormanlık alana getirilen sülünler gibi daha karlı türlerden oluşan yüksek bir popülasyonu sürdürmek için aynı alanı paylaşan diğer hayvanların veya yırtıcı hayvanların öldürülmesini içerebilir. Aldo Leopold, 1933'te, yaban hayatı yönetimini, arazinin rekreasyon amaçlı kullanım için yıllık yabani av hayvanlarının sürekli mahsulünü üretme sanatı olarak tanımladı.


(a) Yaban hayatı yönetimi için Kuzey Amerika modelinin yedi ilkes,(researchgate), (b) kanıta dayalı yaban hayatı yönetiminin şematik kavramsallaştırılması (researchgate)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Wildlife_management

28 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)