Yaban Eti (bushmeat)

Yaban eti, insan tüketimi için avlanan yaban hayatı türlerinden elde edilen ettir. Yaban eti, dünyanın nemli tropik orman bölgelerindeki yoksul ve kırsal topluluklarda birincil hayvansal protein kaynağı ve nakit kazandıran bir ürünü temsil ediyor.

·         1990'larda Batı ve Orta Afrika'da öldürülen ve yabani et olarak ticareti yapılan hayvanların sayısının sürdürülemez olduğu düşünülüyordu.

·         2005 yılına gelindiğinde yabani etin ticari olarak toplanması ve ticaretinin biyolojik çeşitliliğe yönelik bir tehdit olduğu düşünülüyordu.

·         2016 yılı itibarıyla, gelişmekte olan ülkelerde meydana gelen insan olmayan primatlar, çift parmaklı toynaklılar, yarasalar, diprotodontlu keseliler, kemirgenler ve etoburlar da dahil olmak üzere, yabani et avlanması nedeniyle 301 kara memelisinin nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Yaban eti, Ebolavirüs ve HIV gibi çeşitli zoonotik virüslerin hayvan konakçılarından insanlara bulaşması için daha fazla fırsat sağlar.


(a) Diğer ürünlerle karşılaştırıldığında yabani etin satış gelirine katkısı, (b) türlere göre yabani et satışından elde edilen gelirin payı


Şekiller: https://journals.openedition.org/ethnoecologie/3976

https://en.wikipedia.org/wiki/Bushmeat

13 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)