Vulkanoidler (vulcanoids)

Vulkanoidler, Merkür gezegeninin yörüngesindeki kararlı bir bölgede Güneş'in yörüngesinde dönen varsayımsal bir asteroit popülasyonudur. Bunlar adlarını, Merkür'ün yörüngesindeki varsayımsal gezegen Vulcan'dan almıştır. Şimdiye kadar hiçbir vulkanoid keşfedilmedi ve var olup olmadığı henüz belli değil.

Vulkanoidler, eğer varsa, çok küçüktürler ve Güneş'in parlak parıltısına yakın olacakları için tespit edilmekten kolayca kurtulabilirler. Güneş'e olan yakınlıkları nedeniyle, yerden aramalar ancak alacakaranlık veya güneş tutulması sırasında yapılabilir.

Herhangi bir vulkanoidin çapı yaklaşık 100 metre –6 kilometre arasında olmalıdır; muhtemelen Güneş ile Merkür arasındaki gravitasyonal kararlı bölgenin dış kenarına yakın daireselimsi yörüngelerde bulunurlar.

Vulkanoidler, eğer bulunurlarsa, bilim adamlarına gezegen oluşumunun ilk periyoduna ait materyaller ve erken Solar Sistemdeki yaygın koşullar hakkında bilgi sağlayabilir.

Solar Sistemdeki gravitasyonal olarak kararlı diğer tüm bölgelerin objeler içerdiği bulunmuş olsa da, non-gravitasyonal kuvvetler (Yarkovsky etkisi gibi) veya Solar Sistemin gelişiminin ilk aşamalarında göç eden bir gezegenin etkisi, orada olabilecek herhangi bir asteroitin bu alanını tüketmiş olabilir.


(a) Sanatçının bir vulkanoid izlenimi, (b) Merkür, Venüs ve Yerin yörüngeleriyle karşılaştırıldığında, vulkanoidlerin bulunabileceği bölge (turuncu)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Vulcanoid

12 Şubat 2022

 

GERİ (gezegen sistemi)
GERİ (astronomik obje)
GERİ (minör gezegenler)