VSEPR teorisi (VSEPR theory)

Valens (değerlik) kabuğu elektron çifti itmesi (VSEPR*) teorisi, kimyada, bireysel moleküllerin geometrisini, merkez atomlarını çevreleyen elektron çiftlerinin sayısından tahmin etmek için kullanılan bir modeldir. Aynı zamanda iki ana geliştiricisi Ronald Gillespie ve Ronald Nyholm'dan sonra, Gillespie-Nyholm teorisi olarak da adlandırılmıştır. (VSEPR*: Valence shell electron pair repulsion)

VSEPR'nin temeli, bir atomu çevreleyen değerlik elektron çiftlerinin birbirini itme eğiliminde olmasıdır. İtme ne kadar büyükse molekülün enerjisi de o kadar yüksek (daha az kararlı) olur. Bu nedenle, bir molekülün VSEPR tarafından tahmin edilen moleküler geometrisi, bu itmeye mümkün olduğunca az sahip olan geometridir. Gillespie, Pauli dışlama ilkesinden kaynaklanan elektron-elektron itmesinin, moleküler geometriyi belirlemede elektrostatik itmeden daha önemli olduğunu vurgulamıştır.

VSEPR teorisinin içgörüsü, moleküllerin elektron yoğunluğunun topolojik analizinden elde edilir. Bu tür kuantum kimyasal topoloji (QCT) yöntemleri, elektron lokalizasyon fonksiyonunu (ELF) ve moleküllerdeki atomların kuantum teorisini (QTAIM) içerir.

Sol: Bent (bükülmüş) elektron düzenlemesi. eşleşmemiş elektronların, bağlı atomların ve bağ açılarının konumunu gösterir; su için bağ açısı 104,50 dir, Sağ:kükürt tetraflorürün sterik sayısı 5'tir

Ana-grup elementleri için, sayıları 0 ila 3 arasında değişebilen stereokimyasal olarak aktif yalnız-çiftler E vardır. Geometriler elektron düzenlemesine göre değil, sadece atomik konumlara göre adlandırılır; örneğin, AX2E1'in bir bent (bükülmüş) molekül olarak tanımlanması, üç AX2 atomunun tek bir düz çizgide olmadığı anlamına gelir, ancak yalnız-çift geometrinin belirlenmesine yardımcı olur.

Bir moleküldeki merkezi atomun sterik sayısı, o merkezi atoma bağlı atomların sayısıdır, buna koordinasyon numarası denir, artı merkezi atomdaki yalnız değerlik elektron çiftlerinin sayısıdır. Örneğin SF4 molekülünde merkezi kükürt atomunun dört ligandı vardır; kükürtün koordinasyon sayısı dörttür. Kükürtün bu molekülde dört ligandın yanı sıra bir de ortak olmayan çifti vardır. Böylece sterik sayı 4 + 1 = 5 olur.

 

24 Eylül 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)