Vektör, Moleküler Biyoloji (vector, molecular biology)

Moleküler klonlamada bir vektör, yabancı bir nükleik diziyi (genellikle DNA) çoğaltılabileceği ve/veya ifade edilebileceği başka bir hücreye yapay olarak taşımak için bir araç olarak kullanılan herhangi bir partiküldür (örneğin plazmitler, kozmidler, lambda fajları). Yabancı DNA içeren bir vektöre rekombinant DNA adı verilir.

Dört ana vektör türü plazmitler, viral vektörler, kozmidler ve yapay kromozomlardır. Bunlardan en yaygın kullanılanı vektörler plazmitlerdir. Tasarlanan tüm vektörlerde ortak olan replikasyon kaynağı, bir çoklu klonlama bölgesi ve seçilebilir bir işaretleyicidir.

Vektörün kendisi genellikle bir ekten (bu durumda transgen) ve vektörün 'omurgası' olarak hizmet eden daha büyük bir diziden oluşan bir DNA dizisini taşır. Genetik bilgiyi başka bir hücreye aktaran bir vektörün amacı tipik olarak hedef hücredeki eki izole etmek, çoğaltmak veya eksprese (ifade) etmektir.

Tüm vektörler klonlama için kullanılabilir, dolayısıyla klonlama vektörleridir, ancak klonlama için özel olarak tasarlanmış vektörler de vardır. Diğerleri ise transkripsiyon ve protein ekspresyonu gibi başka amaçlar için özel olarak tasarlanmış olabilir. Hedef hücrede transgenin ekspresyonu için özel olarak tasarlanmış vektörlere ekspresyon vektörleri adı verilir; genellikle transgenin ekspresyonunu yönlendiren bir promotör dizisine sahiptir.

Transkripsiyon vektörleri olarak adlandırılan daha basit vektörler yalnızca kopyalanabilir ancak çevrilemezler: Ekspresyon vektörlerinin aksine, bir hedef hücrede kopyalanabilirler ancak eksprese edilemezler.

DNA'nın manipülasyonu, normal olarak E. coli'de muhafaza edilmeleri için gerekli elemanları içeren E. coli vektörleri üzerinde gerçekleştirilir. Ancak vektörler aynı zamanda maya, bitki veya memeli hücreleri gibi başka bir organizmada da muhafaza edilmelerini sağlayan elementlere sahip olabilir, bu vektörlere mekik vektörler adı verilir. Bu tür vektörler, bakteriyel olmayan konakçı organizmaya aktarılabilen bakteriyel veya viral elementlere sahiptir. Yabancı bir türden herhangi bir genetik materyalin transferini önlemek için intragenik vektörler olarak adlandırılan diğer vektörler de geliştirilmiştir.

Bir vektörün hedef hücreye yerleştirilmesine genellikle bakteri hücreleri için transformasyon, ökaryotik hücreler için transfeksiyon, viral bir vektörün yerleştirilmesine ise transdüksiyon denir.


Vektör; tanımı, özellikleri, türleri, örnekleri, uygulamaları, sınırlamaları (microbenotes)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Vector_(molecular_biology)

14 Temmuz 2024

 

GERİ (biyoloji)