van der Waals Etkileşimi (van der Waals interaction)

van der Waals etkileşim (van der Waals kuvvet), moleküllerin dipol (çok kutuplu) momentleri ve elektron kabuklarının polarizasyonu arasındaki etkileşimden kaynaklanan zayıf, kovalent olmayan moleküllerarası etkileşimdir. van der Waals etkileşimi, hem polar ve hem de nonpolar herhangi bir molekül arasındaki uzak mesafelerde çekici kuvvetlerdir. Çok kısa mesafelerde, elektron kabuklarının itilmesinden dolayı etkileşim iticidir.

Temel van der Waals etkileşimleri türleri, (1) oriyantasyon (dipol-dipol) etkileşimi, (2) indüklenmiş dipol (sabit dipol- indüklenmiş dipol) etkileşimi, (3) London dispersiyon (indüklenmiş dipol-indüklenmiş dipol) etkileşimidir.

1. Oriyantasyon (dipol-dipol) etkileşim, polar moleküller (sabit dipol momentli) arasındaki etkileşimdir. Sert şekilde yönlendirilmiş dipollerin etkileşim potansiyeli (U) anizotropiktir, yani kalıcı dipolün oriyantasyonuna bağlıdır. Bu değer, dipol momentlerinin (p1 ve p2) kareleriyle doğru, sıcaklıkla (T) ve dipoller arasındaki mesafenin (r) altıncı gücüyle ters orantılıdır:
       p12 p22
U ~ ¾¾¾
         T r6
Buna ek olarak, dipol momentler ve daha yüksek multipol momentler (örneğin, dipol-kuadrupol etkileşim) arasında ve kuadrupollerin birbirleriyle etkileşimleri de vardır, ancak katkıları genellikle çok zayıftır.

2. İndüklenmiş dipol (sabit dipol- indüklenmiş dipol) etkileşimi, polar ve nonpolar moleküller arasındaki etkileşmlerdir. İlk molekülün sabit dipol momenti (p), ikinci molekülde, alanıyla indüklenen moment ile etkileşir. Bu durumda, potansiyel, mesafenin altıncı kuvveti ile ters, ve nonpolar molekülün polarizasyonu (a) ve sabit dipol momentinin karesi ile doğru orantılıdır:
      a p22
U ~ ¾¾
        r6
3. London dispersiyon (indüklenmiş dipol- indüklenmiş dipol) etkileşimi; yani, anlık yük dalgalanmalarının sonucu olarak klasik modelde ortaya çıkan momentlerin etkileşimidir. Potansiyeli de uzaklığın altıncı gücüyle ters orantılıdır ve parçacıkların polarizasyonu arttıkça artar:
        a2
U ~ ¾¾
        r6
Yukarıda bahsedilenler arasında genellikle en güçlü olan dispersiyon etkileşimleridir. Küçük moleküller için van der Waals etkileşimlerinin enerjisi 1-30 kJ/mol'e yakındır. van der Waals etkileşimleri sadece moleküller arasında değil, aynı zamanda karbon nanotüpleri gibi nanoobjeler arasında da ortaya çıkar.

van der Waals etkileşim zayıf etkileşim olmasına rağmen, moleküler kristaller, klatratlar ve süper molekül komplekslerin ve moleküler yüzey bağların (adsorpsiyon) kararlılığını sağlar ve moleküler nanoyapıların sentezinde ve self-montaj proseslerinde önemli rol oynar.


Şekil-1: van der Waals etkileşimlere örnekler



Şekil-2: London dispersiyon kuvveti (ani indüklenmiş dipol-indüklenmiş dipol arasında)