Uzayda Test Edilen Mikroorganizmaların Listesi (list of microorganisms tested in outer space)

Uzaya maruz kalan bazı mikroorganizmaların hayatta kalması, hem simüle edilmiş tesisler hem de düşük Yer yörüngesine maruz kalmalar kullanılarak incelenmiştir. Bakteriler, 1960 yılında bir Rus uydusunun yörüngeye taşıdığı Escherichia coli, Staphylococcus ve Enterobacter aerogenes, araştırılan ilk organizmalardan bazılarıydı. O zamandan beri, aşağıdaki tabloda listelendiği gibi, maruz kalma deneyleri için birçok mikroorganizma türü seçilmiştir.

Mikropların uzaya adaptasyonuyla ilgili deneyler öngörülemeyen sonuçlar vermiştir. Bazen mikroorganizma zayıflayabilirken, hastalık oluşturma gücü de artabilir.

Bu mikroorganizmaları insan kaynaklı ve ekstremofiller olmak üzere iki gruba ayırmak mümkündür:

·         İnsan kaynaklı mikroorganizmaların incelenmesi, insan refahı ve uzaydaki gelecekteki mürettebatlı görevler açısından önemliyken,

·         ekstremofiller, uzayda hayatta kalmanın fizyolojik gereksinimlerini incelemek için hayati öneme sahiptir.

NASA, normal yetişkinlerin vücutlarında insan hücrelerinin on katı kadar mikrobiyal hücre bulunduğunu belirtti. Ayrıca çevrenin neredeyse her yerinde bulunurlar ve normalde görünmez olmalarına rağmen sümüksü biyofilmler oluşturabilirler.

Ekstremofiller, Yer üzerindeki en aşırı ortamların bazılarında yaşamaya adapte olmuşlardır. Buna aşırı tuzlu göller, kurak bölgeler, derin deniz, asidik bölgeler, soğuk ve kuru kutup bölgeleri ve kalıcı don dahildir. Ekstremofillerin varlığı, mikroorganizmaların dünya dışı ortamların zorlu koşullarında hayatta kalabileceği ve bu ortamlardaki biyolojik sistemlerin kaderini anlamak için model organizmalar olarak kullanılabileceği yönündeki spekülasyonlara yol açmıştır.

Birçok deneyin odak noktası, kayaların içindeki organizmaların (litopanspermi) olası hayatta kalmalarını veya Mars'ta hayatta kalmalarını, o gezegende geçmiş veya şimdiki yaşamın olasılığını anlamak için araştırmak olmuştur. Her yerde bulunmaları ve uzay araçlarının dekontaminasyonuna karşı dirençleri nedeniyle, bakteri sporlarının Mars'a yapılacak robotik görevlerde potansiyel ileri kirletici maddeler olduğu düşünülüyor. Bu tür organizmaların uzay koşullarına direncinin ölçülmesi, yeterli dekontaminasyon işlemlerini geliştirmek için uygulanabilir.

Dış uzaydaki mikroorganizmaların araştırılması ve test edilmesi, sonuçta yönlendirilmiş panspermi veya dünyalaştırma (yaşanabilir hale getirme) için uygulanabilir.


(a) Escherichia coli (wikipedia), (b) Staphylococcus (wikipedia), (c) Enterobacter aerogenes (researchgate)

 

Tablo (Wiki)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_microorganisms_tested_in_outer_space

9 Eylül 2024

 

GERİ (astrobiyoloji)