Uygulamalı Fizik (applied physics)

Uygulamalı fizik, belirli bir teknolojik veya pratik kullanım için tasarlanmıştır; genellikle fizikle mühendislik arasındaki bağlantı olarak kabul edilir. Uygulamalı Fizik, fiziksel bilimlerin temel gerçekleri ve temel kavramlarına dayalıdır; pratik cihazlar ve sistemlerde bilimsel ilkelerin kullanılması ve fizik biliminin diğer alanlarında uygulanması ile ilgilidir.

Uygulamalı bir fizikçi, özellikle bir şey tasarlamayabilir. Aksine, yeni teknolojiler geliştirmek ya da bir mühendislik problemini çözmek amacıyla fiziği kullanır ve fiziksel araştırma yaptığından mühendislikten ayrılır. Bu yönden uygulamalı matematiğe benzer. Başka bir deyişle uygulamalı fizik, fizik bilimlerinin temel gerçekleri ve temel kavramlarına dayalıdır; ancak bu, bilimsel ilkelerin pratik cihaz ve sistemlerde kullanılması ile ilgilidir.

Uygulamalı fizikçiler, bilimsel araştırmada fizik bilimi ile de ilgilenebilir. Örneğin, hızlandırıcı fizik alanındaki araştırmacılar, yüksek enerjili çarpışmaların tasarımını ve yapımını sağlayan mühendislerle çalışarak teorik fiziğe katkıda bulunabilir.

Araştırma ve geliştirme alanlarında bazı örnekler

Hızlandırıcı fiziği, uygulamalı fiziğin bir alt dalıdır, genellikle parçacık hızlandırıcı inşası, tasarımı ve kullanılmasıyla ilgilenir. Bu konuda hareket konularını, rölativistik etkilerin partiküller ve partikül demetlerine etkisini ve birbirleriyle etkileşimlerini göz önünde bulundurur. Hızlandırıcı inşasında özellikle elektrik ve magnetik alan özelliklerinden yararlanılır.

Elektronik, vakum ve madde içindeki elektronların emisyonu, akışı ve kontrolü ile ilgili fizik, mühendislik, teknoloji ve uygulamaları içerir.

Dikey-oyuklu yüzey-emitleyen lazerler (VCSEL), üst yüzeyden dikey olarak lazer ışını emisyonuna sahip bir yarı iletken lazer diyot türüdür.

Nükleer enerji mühendisliği, nükleer fizik ve radyasyonun madde ile etkileşimi ilkelerine dayalı olarak atomun çekirdeği üzerine pratik uygulamalar yapan bir bilim dalıdır. Bu mühendislik alanında çalışmalar, genel olarak nükleer santrallerin ve reaktörlerin ve alt elemanlarının tasarımı, analizi, geliştirilmesi, bakımı, test edilmesi, modellenmesi, inşaatı, işletmeye alınması ve sökülmesi gibi konular üzerinde yoğunlaşmıştır.

Magnetik rezonans görüntüleme (MR), veya magnetik rezonans tomografi, canlıların iç yapısını görüntüleme amacıyla daha çok tıpta kullanılan bir yöntemdir. Yüksek düzeyde magnetizmayla canlı doku, yansıtma yöntemiyle görüntülenir. Farklı özelliklerinden dolayı hastalıkların tespitinde bilgisayarlı tomografiden de destek alınabilir.

Fizik mühendisliğinin konusu, doğadaki maddelerin yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyen fizik bilimi bulgularının uygulama alanına dönüştürülmesi ile ilgilidir. Etkileşimi söz konusu olan iki temel unsur malzeme ve enerjidir. Malzeme atomik ve moleküler gaz, sıvı ya da katı olabilir; enerji ise hız, ışık, atomik, nükleer, elektrik, termal formda olabilir.

Fotonik kristaller ve kuantum optiği: Fotonik kristal, fotonların hareketini, iyonik latislerin katılardaki elektronları etkilediği şekilde etkileyen, periyodik optik bir nanoyapıdır. Kuantum optiği (QO), ışığı içeren olayları ve mikroskopik seviyelerde maddeyle etkileşimlerini araştırmak için yarı klasik ve kuantum mekaniği fiziğini kullanan bir araştırma alanıdır.

 (a) Basit bir VCSEL yapısının şeması, (b) doğal bir fotonik kristal olan opal yanardöner rengini oluşturan doğal bir periyodik mikro yapı içerir


https://en.wikipedia.org/wiki/Applied_physics

3 Eylül 2019

GERİ (fizik)
GERİ (fiziğin bölümleri)
GERİ (fizik anasayfa)