Uluslararası İlişkiler (international relations)

Uluslararası ilişkiler (IR), egemen devletler arasındaki etkileşimlerdir. Bu etkileşimlerin bilimsel çalışmasına uluslararası çalışmalar, uluslararası politika veya uluslararası ilişkiler de denir. Daha geniş anlamda, uluslararası ilişkiler çalışması, çok taraflı ilişkilere ek olarak, devletler arasındaki savaş, diplomasi, ticaret ve dış politika gibi tüm faaliyetlerin yanı sıra, hükümetlerarası kuruluşlar, uluslararası sivil toplum kuruluşları, uluslararası hukuk organları ve çok uluslu kuruluşlar gibi diğer uluslararası aktörlerle ve diğer aktörlerle olan ilişkilerle ilgilidir. Uluslararası ilişkiler içinde öne çıkan oluşumlar arasında gerçekçilik, liberalizm, yapılandırmacılık ve rasyonalizm gibi birkaç düşünce okulu vardır.

Uluslararası ilişkiler, karşılaştırmalı siyaset, siyaset teorisi, siyasi metodoloji ve kamu yönetimi ile birlikte siyaset biliminin önemli bir alt disiplini olarak sınıflandırılmaktadır. Ayrıca genellikle antropoloji, ekonomi, coğrafya, hukuk, felsefe, sosyoloji ve tarih gibi diğer alanlardan da yoğun bir şekilde yararlanır.

Uluslararası politika antik çağlardan beri analiz edilirken, uluslararası ilişkiler, Birleşik Krallık'taki Aberystwyth Üniversitesi tarafından ilk kez lisans ana dal olarak sunulduğu 1919 yılına kadar ayrı bir alan haline gelmedi. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, uluslararası ilişkiler, kısmen Soğuk Savaş'ın jeostratejik endişelerine yanıt olarak, özellikle Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'da hem önemi arttı hem de bilimsel açıdan gelişti. Sovyetler Birliği'nin çöküşü ve ardından 20. yüzyılın sonlarında küreselleşmenin yükselişi, hızla değişen uluslararası sistemin yeni teorilerini ve değerlendirmelerini ön plana çıkardı.

Analiz seviyeleri

·         Sistemik düzey kavramları: Uluslararası ilişkiler genellikle analiz düzeyleri açısından incelenir. Sistemik düzeydeki kavramlar, anarşiyle karakterize edilen uluslararası ortamı tanımlayan ve şekillendiren geniş kavramlardır.

o    Egemenlik: Bağlılık (karşılıklı bağımlılık) ve bağımlılık kavramlarından önce, uluslararası ilişkiler ve egemenlik fikrine dayanır.

o    Güç: Uluslararası ilişkilerde güç kavramı, uluslararası ilişkilerdeki kaynakların, yeteneklerin ve nüfuzun derecesi olarak tanımlanabilir.

o    Ulusal çıkar: İktidar ve egemenliğin arkasındaki belki de en önemli kavram olan ulusal çıkar, bir devletin kendisine avantaj veya fayda sağlamaya çalıştığı diğer devletlerle ilgili eylemidir.

o    Devlet-dışı aktörler: 21. yüzyılda uluslararası sistemin statükosu artık sadece devletlerin tekelinde olmayıp, uluslararası sisteme öngörülemeyen davranışları uygulamak için özerk bir şekilde hareket eden devlet-dışı aktörlerein varlığına da bağlıdır.

o    Güç blokları: Uluslararası ilişkilerde güç bloklarının varlığı kutuplulukla ilgili önemli bir faktördür. Soğuk Savaş sırasında, birkaç ulusun ideolojik farklılıklara veya ulusal çıkarlara dayalı olarak bir tarafa veya diğerine hizalanması, uluslararası ilişkilerin endemik (yöresel) bir özelliği haline gelmiştir.

o    Kutupluluk: Uluslararası ilişkilerde kutupluluk, uluslararası sistem içindeki gücün düzenlenmesini ifade eder. Kavram, Soğuk Savaş sırasındaki iki süper güç arasındaki çatışmanın uluslararası sisteme hakim olduğu iki kutupluluktan doğmuş olıp, teorisyenler tarafından geriye dönük olarak uygulanmıştır.

o    Karşılıklı bağımlılık: Karşılıklı sorumluluk ve başkalarına bağımlılık görüşünün savunucuları, özellikle uluslararası ekonomik etkileşimle birlikte artan küreselleşmeye işaret ediyor.

o    Bağımlılık: Bağımlılık teorisi, en çok Marksizm ile ilişkilendirilen bir teoridir; bir dizi çekirdek devletin, kendi refahları için bir dizi daha zayıf çevre devletten yararlandığını belirtir.

o    Uluslararası ilişkilerin sistemik araçları: Bu kavramlar kapsamındaki tipik bazı araçlar olarak diplomasi,  yaptırımlar, savaş, uluslararası utancın seferber edilmesi, ekonomik ve / veya diplomatik faydaların tahsisi; karşılıklı fikir, bilgi, sanat, müzik ve dil alışverişi sayılabilir.

·         Uluslararası ilişkilerde birim düzeyindeki kavramlar: Bir analiz düzeyi olarak birim düzeyi, açıklamasını uluslararası sistem yerine devlet düzeyinde konumlandırdığı için genellikle devlet düzeyi olarak anılır.

o    Rejim türü: Genellikle, bir devletin hükümet biçiminin, bir devletin uluslararası ilişkilerde başkalarıyla etkileşim biçimini belirleyebileceği düşünülür.

o    Statükoya karşı revizyonizm: Devletler, uluslararası statükoyu kabul etmelerine veya revizyonist olmalarına, yani değişim istemelerine göre sınıflandırılabilir. Revizyonist devletler, statüko nedeniyle kendilerini dezavantajlı hissederek uluslararası ilişkilerin kural ve uygulamalarını temelden değiştirmeye çalışabilirler.

o    Din: Dinin, bir devletin uluslararası sistem içinde hareket etme şekli üzerinde etkisi olabilir, farklı teorik bakış açıları, onu biraz farklı bir şekilde ele alır.

·         Bireysel veya alt birim düzeyindeki kavramlar: Birimin (devletin) altındaki düzey, hem uluslararası ilişkilerde diğer teorilerin açıklamakta başarısız olduğu faktörleri açıklamak, hem de uluslararası ilişkilerde devlet merkezli bir bakış açısından uzaklaşmak açısından faydalı olabilir.


(a) Uluslararası ilişkilerde analiz düzeyleri (Ref. smssupervs.live), (b) uluslararası ilişkilerde örgütlü çalışma alanları (https://rationallybounded.com/2013/06/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/International_relations

28 Şubat 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)