Twistor sicim teorisi (twistor string theory)

Twistor sicim teorisi, N = 4 süpersimetrik Yang–Mills teorisi ile twistor uzayındaki, pertürbatif topolojik B modeli sicim teorisi arasında bir eşitliktir. Başlangıçta 2003 yılında Edward Witten tarafından önerildi.

Twistor teorisi, 1960'lardan itibaren Roger Penrose tarafından kuantum teorisinin gravite ile birleştirilmesine yeni bir yaklaşım olarak tanıtıldı. Twistor uzayı, fiziksel niceliklerin belirli yapısal deformasyonlar olarak göründüğü üç boyutlu karmaşık projektif bir uzaydır.

Uzay-zaman ve bilinen fiziksel alanlar bu tanımlamanın sonucu olarak ortaya çıkar. Ancak twistor alanı kiraldir; sol-elle ve sağ-elle kullanılan objeler farklı şekilde ele alınır. Örneğin, gravite için graviton ve güçlü kuvvet için gluon, her ikisi de sağ-ellidir.

Bu dönemde Edward Witten, sicim teorisinin önde gelen bir geliştiricisiydi. 2003'te, hem sol- hem de sağ-el alanlarını tam etkileşimleri ile birleştiren bir fiziksel model sağlamak için sicim teorisinin twistor uzayına nasıl dahil edilebileceğini gösteren bir makale hazırladı.

Twistor sicim teorisinin en önemli katkısı, olası saçılma işlemlerinin olasılıklarını belirleyen partikül-partikül çarpışma saçılma genliklerinin hesaplanmasında olmuştur. Witten bunların, twistor uzayında oldukça basit bir yapıya sahip olduklarını gösterdi; özellikle genlikler cebirsel eğrilerde desteklendiğini ileri sürdü. Bu, hem part,kül çarpıştırıcılarındaki deneysel gözlemlerin daha iyi anlaşılmasına hem de farklı kuantum alan teorilerinin doğasına ilişkin derin kavrayışlara izin verdi. Bu öngörüler, saf matematikte yeni anlayışlara yol açmıştır. Bu tür konular arasında Grassmannian kalıntı formülleri, amplitühedron ve holomorfik-bağlama yer alır.

Twistor-sicim teorisinde, 1-loop MHV genlikleri, PT 'deki bir hattın dallanmış bir örtüsü ile ilişkilidir. (PT: dual twistor uzayı, MHV: maksimum Helisite İhlali-maximal helicity violating.) (https://arxiv.org/pdf/0912.0539.pdf)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Twistor_string_theory

20 Aralık 2021

 

GERİ (gravitasyon ve görelilik)
GERİ (genel rölativiteye alternatifler)
GERİ (birleşik alan teorik ve kuantum-mekanik)