Tuz Giderme (desalination)

Tuzdan arındırma, tuzlu sudaki mineral bileşenleri uzaklaştıran bir işlemdir. Daha genel olarak tuzdan arındırma, bir maddeden tuzların ve minerallerin uzaklaştırılmasıdır. Bir örnek, toprağın tuzdan arındırılmasıdır. Bu, tarım açısından önemlidir.

İnsan tüketimine veya sulamaya yönelik su üretmek için tuzlu suyu, özellikle deniz suyunu tuzdan arındırmak mümkündür. Tuzdan arındırma işleminin yan ürünü tuzlu sudur. Açık denizde seyreden birçok gemi ve denizaltı tuzdan arındırma yöntemini kullanır.

Tuzdan arındırmaya yönelik modern ilgi çoğunlukla insan kullanımı için uygun maliyetli tatlı su sağlanmasına odaklanmaktadır. Geri dönüştürülmüş atık sularla birlikte, yağıştan bağımsız az sayıdaki su kaynaklarından biridir.

Deniz suyunun tuzdan arındırılması, enerji tüketimi nedeniyle genellikle yüzey suyu veya yeraltı suyundan elde edilen tatlı su, suyun geri dönüşümü ve su tasarrufundan daha maliyetlidir; ancak bu alternatifler her zaman mevcut değildir ve rezervlerin tükenmesi dünya çapında kritik bir sorundur.

Tuzdan arındırma süreçlerinde ya termal yöntemler (damıtma durumunda) ya da membran bazlı yöntemler (örneğin ters ozmoz durumunda) kullanılıyor.

2018'deki bir tahmin, '150'den fazla ülkede 18 426 tuzdan arındırma tesisinin faaliyette olduğunu ortaya çıkardı. Her gün 87 milyon metreküp temiz su üretiyorlar ve 300 milyondan fazla insana su sağlıyorlar.'

Enerji yoğunluğu arttı: 1970'teki 20-30 kWh/m3 seviyesinden 10 kat düşüşle şu anda yaklaşık 3 kWh/m3 (2018'de) oldu. Bununla birlikte tuzdan arındırma, su sektörü tarafından tüketilen enerjinin 2016 yılında yaklaşık %25'ini temsil ediyordu..

(a) Ters ozmoz tuzdan arındırma tesisi, Barselona, İspanya, (b) bir ters ozmoz tuzdan arındırma tesisi, (c) tuzdan arındırma makinesinin şeması, (d) Kazakistan'daki eski bir nükleer ısıtmalı tuzdan arındırma ünitesi, (d) çok kademeli bir flaş tuz giderme cihazının şeması

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Desalination

6 Ocak 2025

 

GERİ (doğal kaynaklar)